Makový koláč s jablkami: Chutí skvelo nielen na jeseň
Presne takto chutí jeseň! Jablká a mak tvoria dokonalý pár a jeho chuti podľahne každý. Príprava koláča je navyše extra jednoduchá.
- Čas pečenia1 ure
- 1 porce
Prísady
CESTO
- • 300 g mletého maku
- • 6 vajec
- • 6 lyžíc krupicového cukru
- • 4 veľké jablká
- • 125 g Hery maslovej
- • 200 g práškového cukru
- • 1 balíček vanilkového cukru
- • 2 lyžičky prášku do pečiva
- • sušené ovocie/hrozienka/mandle/iné orechy
POLEVA
- • 200 g čokolády na varenie
- • 140 g Hery maslovej
Príprava
Postup prípravy
- Postup prípravy makového koláča s jablkami Než začnete s pečením, predhrejte si rúru na 180 °C. Mak povarte a vodu zlejte. Jablká nastrúhajte najemno a vytlačte z nich prebytočnú šťavu. Heru maslovú, cukor a vanilkový cukor šľahajte, dokiaľ nevznikne nadýchaná zmes. Opatrne pridávajte žĺtky jeden po druhom a všetko prešľahajte. Do zmesi pridajte mak, krupicu, prášok do pečiva a nakoniec i jablká. Z bielkov pripravte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta. Môžete pridať i orechy, sušené ovocie či hrozienka. Cesto nalejte na vopred vymastený a vysypaný plech a dajte piecť asi na hodinu. Mieru upečenia môžete vyskúšať špajľou – ak sa cesto nelepí, je koláč hotový!
- Príprava čokoládovej polevy je jednoduchá. Nad vodným kúpeľom rozpustite dohromady čokoládu na varenie a Heru maslovú. Poriadne polevu premiešajte, nech nemá hrudky, a potom ju nalejte na vychladnutý koláč. Náš tip: Posypte koláč nasekanými orechmi, bude tak božsky chrumkavý.