Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hrušková torta inšpirovaná veterníkom

  • Čas pečenia45 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Hrušková torta inšpirovaná veterníkom

Prísady

  • 200g hladkej múky
  • 80g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 120 g Hery
  • sušené fazule na zaťaženie cesta
  • 3 hrušky
  • 1 PL hnedého kryštálového cukru
  • ½ citrónu
  • štipka škorice
  • 3 PL marmelády (marhuľovej, egrešovej)
  • 100 g krupicového cukru
  • 350 ml smotany
  • 40 g vanilkového pudingového prášku
  • 1 žĺtok
  • 200 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 puding bez varenia Creme Olé od Dr.Oetker
  • 1 tvaroh
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 vaniklový cukor
  • 120 ml mlieka
  • 1 malá hruška
  • 1 PL práškového cukru
  • ½ citrónu
  • kúsok škorice
  • štipka zázvoru
  • 3 klinčeky
  • čokoládové hoblinky
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Heru dáme stuhnúť do mrazničky.
  2. Múku s cukrom presejeme na dosku.
  3. Pridáme vajíčko.
  4. Nastrúhame stuhnutú Heru.
  5. Rýchlo, ale dôkladne vypracujeme hladké cesto.
  6. Spočiatku používame ku zmiešaniu špachtľu, potom prepracujeme rukami, ale čo najrýchlejšie, aby sa cesto nezohrialo, inak zostane i po upečení tvrdé a nerozleží sa.
  7. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odležať v chlade 30 minút.
  8. Medzitým pripravíme základ karamelového krému.
  9. Krupicový cukor (100g) roztavíme na miernom ohni na panvici na karamel.
  10. Opatrne postupne prilievame 2 dcl smotany, ktorá má izbovú teplotu.
  11. Za stáleho miešania rozvaríme a odstvíme z ohňa.
  12. Vo zvyšnej smotane rozmiešame pudingový prášok a žĺtok a mierne zohrejeme.
  13. Prilejeme smotanový karamel a za stáleho miešania privedieme do varu.
  14. Varíme asi 2 minúty, až puding zhustne.
  15. Za častého miešania necháme vychladnúť.
  16. No a to už je čas na cesto.
  17. Rozvaľkáme ho na guľatý plát a vyložíme ním koláčovú formu (zvyšky cesta dáme vo fólii späť do chladničky – ešte sa budú hodiť).
  18. Vytvoríme zvýšený okraj.
  19. Na cesto položíme alobal a zaťažíme ho fazuľami.
  20. Predpečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 15 minút.
  21. Pokiaľ práve doma nemáte fazule, poprepichujte cesto aspoň vidličkou, aby sa toľko nekrútilo.
  22. Pripravíme hrušky: ošúpeme ich, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky široké asi 0,5 cm.
  23. Pokvapkáme ich šťavou z polovičky citróna, aby nezhnedli.
  24. Predpečený korpus potrieme marmeládou a naukladáme na neho pripravené plátky hrušiek.
  25. Posypeme ich cukrom a škoricou.
  26. Dáme dopiecť na 180°C ešte asi 25-30 minút.
  27. Každá rúra je iná, takže kontrolujeme kedy budú okraje zlatohnedé.
  28. Dokončíme karamelový krém.
  29. Vychladnutý základ rozšľaháme ručným mixérom, postupne po častiach pridávame práškový cukor (50g) a vanilkový cukor a nakoniec zmäknuté maslo.
  30. Vyšľaháme na hladký krém, ktorý dáme vychladnúť do chladničky.
  31. Pripravíme pudingový krém: do tvarohu zašľaháme ručným mixérom cukor a vanilkový cukor, potom puding bez varenia.
  32. Postupne prilievame mlieko, až dosiahneme požadovanú konzistenciu.
  33. Vyšľaháme na hladký krém, ktorý tiež dáme vychladnúť do chladničky.
  34. Hotový tortový základ necháme vychladnúť – najprv vo forme, potom na mriežke.
  35. Medzitým využijeme uvoľnenú rúru a vrátime sa ku zvyšnému kúsku cesta.
  36. Vyvaľkáme ho na placku, z ktorej vykrajujeme malé kolieska veľkosti piškóty, napríklad vrchnáčikom od PET fľaše.
  37. Poukladáme ich na papier na pečenie a rýchlo upečieme do zlata – kontrolujeme, trvá to rádovo minúty!
  38. Horúce obalíme v troške práškového cukru a necháme vychladnúť.
  39. Nakoniec blanšírovaná hruška: mala by byť tvrdá a zdravá.
  40. Ošúpeme ju v celku, necháme na ozdobu stopku.
  41. Pripravíme rozvar: v malom hrnci rozpustíme vo vode (toľko, aby sa do nej hruška celá ponorila) cukor, pridáme citrón a korenie a 2 minúty varíme, aby korenie pustilo vôňu.
  42. Potom opatrne vložíme celú hrušku a blanšírujeme podľa veľkosti 1-2 minúty, následne hrušku vytiahneme na lyžicu a rýchlo schladíme pod tečúcou studenou vodou.
  43. A blížime a k záveru.
  44. Na vychladnutý korpus navrstvíme 2/3 pudingového krému, poukladáme na neho upečené kolieska cesta, prikryjeme zvyškom krému ktorým potrieme aj boky zákusku, a všetko uhladíme nožom.
  45. Na pudingový krém príde karamelový, opäť ho navrstvíme a uhladíme.
  46. Zoberieme vidličku a ozdobíme celú tortu vlnovkami.
  47. Okraje posypeme čokoládovými hoblinkami a do stredu posadíme blanšírovanú hrušku.
  48. A teraz to najdôležitejšie a najťažšie: Tortu necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  49. Vy, kto máte doma takú maškrtnú rodinu, ako ja, viete, prečo je to taký problém:)
Tipy: *Bojite sa domácej výroby krehkého cesta? Dá sa ho kúpiť v supermarkete. *Karamelový krém môžete urobiť tiež z vareného salka či s prídavkom kávy a na mnoho iných spôsobov... Pokiaľ máte čas a chcete naozaj dobrý domáci karamel, recept na neho nájdete v článkoch na našich stránkach. *Toto nieje diétna torta, takže kúpte tvaroh aspoň polotučný (a nie z vaničky). A ak chcete skutočne dobrú chuť, tak tučný. *Keď vynecháte kolieska cesta v pudingovom kréme, nič zásadne zlé sa nestane. Iba mi bolo ľúto vyhodiť zvyšky – a tiež to spraví trošku príjemnejšiu, pevnejšiu konzistenciu zákusku.