Hrušková torta inšpirovaná veterníkom
Čas pečenia45 minute
1 porce

Prísady
- 200g hladkej múky
- 80g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 120 g Hery
- sušené fazule na zaťaženie cesta
- 3 hrušky
- 1 PL hnedého kryštálového cukru
- ½ citrónu
- štipka škorice
- 3 PL marmelády (marhuľovej, egrešovej)
- 100 g krupicového cukru
- 350 ml smotany
- 40 g vanilkového pudingového prášku
- 1 žĺtok
- 200 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 puding bez varenia Creme Olé od Dr.Oetker
- 1 tvaroh
- 3 PL práškového cukru
- 1 vaniklový cukor
- 120 ml mlieka
- 1 malá hruška
- 1 PL práškového cukru
- ½ citrónu
- kúsok škorice
- štipka zázvoru
- 3 klinčeky
- čokoládové hoblinky
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Príprava
- Heru dáme stuhnúť do mrazničky.
- Múku s cukrom presejeme na dosku.
- Pridáme vajíčko.
- Nastrúhame stuhnutú Heru.
- Rýchlo, ale dôkladne vypracujeme hladké cesto.
- Spočiatku používame ku zmiešaniu špachtľu, potom prepracujeme rukami, ale čo najrýchlejšie, aby sa cesto nezohrialo, inak zostane i po upečení tvrdé a nerozleží sa.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odležať v chlade 30 minút.
- Medzitým pripravíme základ karamelového krému.
- Krupicový cukor (100g) roztavíme na miernom ohni na panvici na karamel.
- Opatrne postupne prilievame 2 dcl smotany, ktorá má izbovú teplotu.
- Za stáleho miešania rozvaríme a odstvíme z ohňa.
- Vo zvyšnej smotane rozmiešame pudingový prášok a žĺtok a mierne zohrejeme.
- Prilejeme smotanový karamel a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Varíme asi 2 minúty, až puding zhustne.
- Za častého miešania necháme vychladnúť.
- No a to už je čas na cesto.
- Rozvaľkáme ho na guľatý plát a vyložíme ním koláčovú formu (zvyšky cesta dáme vo fólii späť do chladničky – ešte sa budú hodiť).
- Vytvoríme zvýšený okraj.
- Na cesto položíme alobal a zaťažíme ho fazuľami.
- Predpečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 15 minút.
- Pokiaľ práve doma nemáte fazule, poprepichujte cesto aspoň vidličkou, aby sa toľko nekrútilo.
- Pripravíme hrušky: ošúpeme ich, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky široké asi 0,5 cm.
- Pokvapkáme ich šťavou z polovičky citróna, aby nezhnedli.
- Predpečený korpus potrieme marmeládou a naukladáme na neho pripravené plátky hrušiek.
- Posypeme ich cukrom a škoricou.
- Dáme dopiecť na 180°C ešte asi 25-30 minút.
- Každá rúra je iná, takže kontrolujeme kedy budú okraje zlatohnedé.
- Dokončíme karamelový krém.
- Vychladnutý základ rozšľaháme ručným mixérom, postupne po častiach pridávame práškový cukor (50g) a vanilkový cukor a nakoniec zmäknuté maslo.
- Vyšľaháme na hladký krém, ktorý dáme vychladnúť do chladničky.
- Pripravíme pudingový krém: do tvarohu zašľaháme ručným mixérom cukor a vanilkový cukor, potom puding bez varenia.
- Postupne prilievame mlieko, až dosiahneme požadovanú konzistenciu.
- Vyšľaháme na hladký krém, ktorý tiež dáme vychladnúť do chladničky.
- Hotový tortový základ necháme vychladnúť – najprv vo forme, potom na mriežke.
- Medzitým využijeme uvoľnenú rúru a vrátime sa ku zvyšnému kúsku cesta.
- Vyvaľkáme ho na placku, z ktorej vykrajujeme malé kolieska veľkosti piškóty, napríklad vrchnáčikom od PET fľaše.
- Poukladáme ich na papier na pečenie a rýchlo upečieme do zlata – kontrolujeme, trvá to rádovo minúty!
- Horúce obalíme v troške práškového cukru a necháme vychladnúť.
- Nakoniec blanšírovaná hruška: mala by byť tvrdá a zdravá.
- Ošúpeme ju v celku, necháme na ozdobu stopku.
- Pripravíme rozvar: v malom hrnci rozpustíme vo vode (toľko, aby sa do nej hruška celá ponorila) cukor, pridáme citrón a korenie a 2 minúty varíme, aby korenie pustilo vôňu.
- Potom opatrne vložíme celú hrušku a blanšírujeme podľa veľkosti 1-2 minúty, následne hrušku vytiahneme na lyžicu a rýchlo schladíme pod tečúcou studenou vodou.
- A blížime a k záveru.
- Na vychladnutý korpus navrstvíme 2/3 pudingového krému, poukladáme na neho upečené kolieska cesta, prikryjeme zvyškom krému ktorým potrieme aj boky zákusku, a všetko uhladíme nožom.
- Na pudingový krém príde karamelový, opäť ho navrstvíme a uhladíme.
- Zoberieme vidličku a ozdobíme celú tortu vlnovkami.
- Okraje posypeme čokoládovými hoblinkami a do stredu posadíme blanšírovanú hrušku.
- A teraz to najdôležitejšie a najťažšie: Tortu necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Vy, kto máte doma takú maškrtnú rodinu, ako ja, viete, prečo je to taký problém:)
Tipy: *Bojite sa domácej výroby krehkého cesta? Dá sa ho kúpiť v supermarkete. *Karamelový krém môžete urobiť tiež z vareného salka či s prídavkom kávy a na mnoho iných spôsobov... Pokiaľ máte čas a chcete naozaj dobrý domáci karamel, recept na neho nájdete v článkoch na našich stránkach. *Toto nieje diétna torta, takže kúpte tvaroh aspoň polotučný (a nie z vaničky). A ak chcete skutočne dobrú chuť, tak tučný. *Keď vynecháte kolieska cesta v pudingovom kréme, nič zásadne zlé sa nestane. Iba mi bolo ľúto vyhodiť zvyšky – a tiež to spraví trošku príjemnejšiu, pevnejšiu konzistenciu zákusku.