Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablčný koláč

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Jablčný koláč

Prísady

  • Topping
  • 65 g hladkej múky
  • 55 g hnedého cukru
  • ¾ lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 40 g studeného rastlinného tuku Hera Maslová nakrájaného na malé kúsky
  • 50 g opražených a nahrubo nasekaných orieškov (môžete použiť mandle, lieskové oriešky, vlašské alebo pekanové orechy)
  • 130 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 55 g rastlinného tuku Hera Maslová
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 veľké vajíčko
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml mlieka
  • 2 veľké pevné jablká (nám sa osvedčil typ Granny Smith), olúpané a nakrájané na tenké plátky
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu alebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Maslovou a vysypte troškou múky.
  2. Pripravte si topping. Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, škoricu a soľ. Studenú Heru Maslovú rýchlo spracujte s múčnou zmesou do konzistencie, ktorá pripomína posýpku. Nakoniec vmiešajte nasekané oriešky a dajte bokom.
  3. Na koláč zmiešajte vo veľkej mise múku, prášok do pečiva a soľ. V ďalšej mise, alebo priamo v nádobe elektrického mixéra vyšľahajte Heru Maslovú dohladka. Pridajte krupicový cukor a šľahajte, kým nie je zmes nadýchaná. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkú zmes. Do takto pripravenej zmesi pridávajte múčnu zmes (postupne v troch dávkach) a takisto mlieko (postupne v dvoch dávkach). Cesto neprepracujte, ale uistite sa, že v ňom nezostali žiadne hrudky. Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte ho a poukladajte naň nakrájané jablká. Nakoniec celý koláč bohato posypte pripraveným toppingom.
  4. Pečte približne 45 – 50 minút, alebo kým špajľa nevyjde z cesta suchá.
  5. Upečený koláč vyberte z rúry na chladiacu mriežku.
  6. Koláč môžete servírovať ako teplý, a to najlepšie sa zmrzlinou, alebo studený.