Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Motýlci z kynutého těsta

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Motýlci z kynutého těsta

Prísady

  • 20 g droždia
  • 50 g krupicového cukru
  • 120 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • soľ
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 2 žĺtky
  • 60 g Hery
  • 1 vajce na potieranie
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Droždie rozdrobte do misky a vymiešajte s lyžicou krupicového cukru.
  2. Pridajte 3 lyžice vlažného mlieka a 2 lyžice múky.
  3. Na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások.
  4. Do misy preosejte zvyšnú múku.
  5. Vmiešajte do nej zvyšný krupicový cukor a cukor vanilkový, štipku soli, muškátový oriešok, citrónovú kôru, žĺtky a kvások.
  6. Prilejte zvyšok mlieka a vychladnutú roztopenú Heru.
  7. Vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  8. Vykysnuté cesto rozpoľte.
  9. Jednu polovicu cesta nakrájajte na 5 rovnakých častí.
  10. Štyri diely cesta rozvaľkajte na pramene dlhé asi 50 cm.
  11. Každý prameň rozkrojte na tri diely a upleťte z nich vrkoč (z každého vrkoča vytvorte jednu časť krídla).
  12. Zo spletených vrkočov vytvarujte priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie krídla motýľa.
  13. Z piateho dielu cesta odkrojte kúsok na hlavičku a tykadlá.
  14. Zvyšok rozvaľkajte na prameň, ktorý rozkrojte na tri diely a upleťte z nich motýlikovi telíčko.
  15. Položte ho do stredu medzi krídla.
  16. Nakoniec k nemu pritlačte guľôčku z cesta ako hlavičku a tenké tykadlá.
  17. Rovnakým spôsobom pripravte aj druhého motýľa.
  18. Motýle nechajte ešte asi 15 minút kysnúť.
  19. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút dozlata.
  20. Po upečení ich nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.