Mramorová bábovka
Recept už asi poznáte naspamäť, ale radšej vám ho sem dáme. Mimochodom, tiež sa vždy tešíte, ako bude vyzerať po reze?
- Čas prípravy15 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 180 g Hery maslovej + na vymastenie
- 330 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 330 g polohrubej múky
- 125 ml mlieka
- 1 lyžica kakaového prášku
- 4 lyžice hrubej múky na vysypanie formy
Príprava
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte formu. Vymastite Herou maslovou a vysypte hrubou múkou. Rúru si predhrejte na 160 °C.
- Heru maslovú šľahajte asi 2 minúty, potom pridajte od oka odmerané 2 tretiny cukru a dohromady s Herou maslovou šľahajte približne 10 minút. Hera maslová by mala nabrať na objeme. Postupne začnite pridávať žĺtky.
- Múku zapracovávajte postupne a striedavo s mliekom. Tento krok je lepšie robiť vareškou, aby ste nepripravili cesto mixérom o vzduchové bubliny. Z bielkov a štipky zvyšného cukru ušľahajte mäkký sneh. Potom začnite po lyžiciach pridávať zvyšný cukor a pokračujte v šľahaní, dokiaľ nebude sneh hustý.
- Vzniknutý sneh primiešajte opatrne do cesta. Zo vzniknutého cesta oddeľte jednu tretinu a tú zmiešajte s kakaom.
- Cesto do formy nalievajte striedavo. Prvú 1/3 svetlého cesta, potom 1/2 hnedého, potom 2/3 svetlého, zvyšok hnedého a celé to zalejte poslednou tretinou svetlého cesta.
- Bábovku vložte do vyhriatej rúry a pečte 50 minút. Ak budete chcieť skontrolovať, či je už bábovka upečená, použite trik so špajľou.