Quiche so zeleninou
Nie zeleninový, ale vyložene zeleninový quiche. Je v ňom totiž pór, brokolica, špenát a petržlen.
- Čas prípravy25 minute
- 8 porce
Prísady
Cesto
- 180 g hladkej múky
- 150 g Hery
- 1 kávovej lyžičky soli
- 2 PL ľadovej vody
- hladká múka na podsypanie cesta
- Hera na vymastenie formy
Náplň
- 15 cm póru
- 15 dkg čerstvej alebo mrazenej brokolice
- 15 dkg čerstvých lístkov špenátu
- 350 g Hery
- 1 malá vetvička petržlenovej vňate
- 1 veľký strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 vajíčka
- 5 dcl smotany na varenie
- 100-150 g strúhaného syra
Príprava
Postup prípravy
- Heru rýchlo rozdrobíme do múky. Pridáme vodu a vymiesime cesto. Prikryjeme a na hodinku odložíme do chladničky. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vyložíme ním vymastenú formu s nízkym okrajom s priemerom 26 cm tak, aby tvorilo nízky okraj. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa nevytvorili bubliny. 8 minút predpečieme v predhriatej rúre na 190°C (v teplovzdušnej rúre na 175°C).
- Pór očistíme a nakrájame na polcentimetrové plátky. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky. Špenátové lístky oberieme zo stonky a nakrájame na väčšie kúsky. Heru roztopíme a pór na nej necháme 5-6 minút zmäknúť. Prisypeme petržlen. Smažíme 1-2 minúty, potom na 2-3 minúty prisypeme špenát. Pridáme brokolicu uvarenú v mierne osolenej vode. Osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, potom rovnomerne rozložíme na predpečené cesto.
- Vajcia vyšľaháme, zmiešame so smotanou na varenie, mierne osolíme, môžeme pridať trochu mletého bieleho korenia. Primiešame strúhaný syr. Rovnomerne rozlejeme na zeleninu.
- V rúre predhriatej na 200°C (v teplovzdušnej rúre na 180°C) pečieme 25-30 minút. Koláč je hotový, akonáhle zozlatne. Podávame s veľkou porciou čerstvého šalátu.