Slivkový koláč
Čas pečenia1 ure 0 minute
1 porce

Prísady
- 175 g hladkej múky
- 1 PL krupicového cukru
- 120 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 3 PL studenej vody
- 10 väčších sliviek
- 6 vajec
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 kyslá smotana
- 200 g cukru
- 450 ml mlieka
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Príprava
- Zmiešajte všetky suroviny na cesto okrem vody. Potom pomaly pridávajte po lyžiciach studenú vodu (2 – 3 lyžice), kým nebude cesto držať pohromade. Hotové cesto vložte do vrecka a dajte na hodinu vychladiť do chladničky. Hneď ako bude cesto vychladené, vyvaľkajte ho na pomúčenej doske a vložte do formy. Cesto pritlačte ku dnu a k stranám a poprepichujte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a zaťažte ho trochou fazule. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C asi 10 minút. Zložte fazuľu a pečte ďalších 5 minút. Cesto nesmie byť mäkké a surové. Medzitým si pripravte náplň. Vajcia šľahajte 3 minúty s cukrom. Zmes bude veľmi tuhá, postupne pridávajte kyslú smotanu, mlieko a vanilkový extrakt. Slivky vykôstkujte a poukladajte na teplé cesto, zalejte pripravenou náplňou a pečte zhruba 30 – 35 minút, kým náplň nezhustne. Koláč nechajte vychladnúť vo forme a pocukrujte ho práškovým cukrom.