Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Vianočka

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Vianočka

Prísady

  • Na vianočku:
  • - 30 g droždia
  • - 80 g krupicového cukru
  • - 500 g veľmi kvalitnej hladkej alebo polohrubej múky
  • - štipka soli
  • - 1 vanilkový cukor
  • - pol lyžičky sušenej citrónovej kôry
  • - štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • - 200 ml vlažného mlieka
  • - 100 g Hery maslovej, rozpustenej a vlažnej
  • - 2 žĺtky
  • - 50 g lúpaných mandlí
  • - 1 bielok
  • - 1 vrchovatá lyžica práškového cukru na posypanie
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. V malej miske rozmiešajte droždie s lyžičkou cukru na tekutú kašu. Pridajte lyžicu múky, prilejte polovicu vlažného mlieka, zakryte utierkou a nechajte desať minút kvások kysnúť. Mala by sa na ňom vytvoriť hustá svetlá vysoká pena. Medzitým do väčšej misy preosejte múku, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a muškátový oriešok.
  2. Uprostred preosiatej múky urobte jamku a prelejte do nej kvások, pridajte zvyšok mlieka, žĺtky a rozpustenú Heru maslovú. Vareškou začnite od stredu miešať, k tekutým prísadám postupne vmiešavajte okolitú múku. Až bude cesto príliš tuhé pre varešku, začnite ho hniesť v mise jednou rukou, snažte sa doň zapracovať zvyšnú múku. Ak sa cesto bude príliš drobiť, pomôžte si dvomi až tromi lyžicami mlieka naviac.
  3. Cesto vyklopte na dosku alebo kuchynskú linku a ešte desať minút hneťte – dolnou časťou dlane cesto odtlačte po podložke od seba, potom prehnite napoly, pootočte a to isté znova a znova. Ak sa cesto lepí, podsypte ho malým množstvom múky – stačí toľko, čo sa vám zmestí medzi prsty. Nakoniec by cesto malo byť mäkké a hebké a takmer sa nelepiace k pracovnej ploche.
  4. Spracované cesto sformujte do gule a zo všetkých strán zľahka poprášte múkou. Vráťte do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste cca hodinu až hodinu a pol. Veľký plech vyložte papierom na pečenie. Cesto vyklopte z misy a zľahka ho prehneťte, len ako by ste vytlačili vzduch. Polovicu mandlí nasekajte na väčšie kúsky.
  5. Rozdeľte cesto na osem rovnakých častí a z každej vyvaľkajte asi 30 centimetrov dlhý valček. Štyri odložte nabok a zvyšné štyri položte jeden vedľa druhého tak, aby smerovali od vás preč. Z týchto štyroch prameňov upleťte vrkoč. Ak neviete, ako na to, začnite tým, že prekrížite dva prostredné pramene, a to pravý cez ľavý. Potom uchopíte dva pramene, čo sú momentálne vľavo, a prekrížite ten z ľavej ruky cez ten z pravej ruky. To isté vykonáte aj s pravou dvojicou. Potom sa vrátite k dvom dočasne prostredným a urobíte to isté, čo predtým – pravý cez ľavý. Potom prídu znovu na rad dve krajné dvojice, vždy ľavý cez pravý. A tak stále dokola, až sa dostanete na koniec prameňov. Stlačte konce k sebe a zahnite ich dospodu. Potom dopleťte vrkoč z druhej strany do konca, znovu stlačte a zahnite.
  6. Pri splietaní a zaplietaní pamätajte na to, že vrkoč by sa nemal uťahovať. Hotový vrkoč hranou dlane po celej dĺžke uprostred trochu stlačte. Bielok rozšľahajte vidličkou s dvomi lyžicami vody a potrite upletený vrkoč.
  7. Z troch zvyšných prameňov upleťte klasický trojitý vrkoč, ukončite ho rovnako ako predchádzajúci, teda stlačením a zahnutím. Položte ho na predchádzajúci výtvor, znova stlačte hranou dlane a potrite bielkom. Posledný prameň prekrojte v polovici a obidva kúsky ešte trochu rozvaľkajte, mali by byť trošku dlhšie, než vianočka. Stočte ich dohromady, ale nespájajte konce k sebe. Spletené premene položte hore na vianočku a konce zastrčte dospodu pod ňu, každý koniec pod jeden z rohov. Potrite bielkom i záverečný vrkoč, ozdobte vianočku zvyšnými mandľami a nechajte hodinu až hodinu a pol znova kysnúť. Pri tejto fáze sa neponáhľajte, vianočka by sprudka dokysla v rúre a neudržala si svoj tvar. Riskovali by ste popraskanie a zosunutie horného prameňa.
  8. Rúru predhrejte na 180 °C. Keď je dosť teplá, vložte vykysnutú vianočku. Po piatich minútach znížte teplotu na 150 °C a dopekajte ďalších 40 minút. Ak sa vám zdá, že príliš rýchlo hnedne, prikryte ju kúskom alobalu.
  9. Po vytiahnutí z rúry poprášte hotovú vianočku práškovým cukrom.