use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Vianočka podla Elly

My tento rok pečieme vianočku podľa Elly a vy?
  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Vianočka podla Elly

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 125 g Hery maslová príchuť
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 250 g hladkej múky
  • 400 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • kocka čerstvého droždia (42 g)
  • hrozienka, mandle, oriešky
  • 1 vajce na potretie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Mlieko zahrejte tak, aby bolo vlažné. Dajte doň lyžicu cukru a rozmiešajte. Do mlieka rozdrobte droždie. Za pár minút sa na mlieku urobia z droždia bublinky – kvások je pripravený na použitie.
      2. Vo veľkej mise zmiešajte obe múky, štipku soli a cukor. Pridajte rozpustenú Heru, žĺtky a vlažné mlieko s droždím. Nakoniec prisypte prísady navyše, podľa vašej chuti – nahrubo nasekané orechy, mandle, hrozienka, kandizované ovocie. Čo máte doma radi. Vymiešajte nelepivé cesto. To v mise prikryte utierkou a na teplom mieste nechajte hodinu a pol kysnúť.
      3. Celý postup si môžete uľahčiť tým, že všetky suroviny dáte do domácej pekárne a zapnete program CESTO. Pekáreň cesto vymieša, zahreje a v ideálnej teplote nechá vykysnúť.
      4. Vianočku rozdelíme na niekoľko dielov a upletieme ju. Ideálna pre začiatočníkov je obyčajná vianočka z piatich prameňov. Spodné poschodie upletiete z troch, ako klasický vrkoč. Zvyšné dva pramene len zmotáte a položíte nahor.
      5. Časti vianočky môžete pre istotu ešte zafixovať špáradlami. Vianočku pleťte rovno na plechu vyloženom papierom na pečenie. Upletenú vianočku nechajte ešte ďalšiu hodinu kysnúť na plechu prikrytú utierkou.
      6. Vianočku potrite rozšľahaným vajcom a môžete ešte posypať plátkami mandlí.
      7. Pečte v rúre vyhriatej na 230 °C. Pri tejto teplote pečte vianočku 5 minút. Potom znížte teplotu na 170 – 180 °C. Dopekajte 30 – 40 minút. Ak máte pocit, že sa vám zhora pripaľuje, stačí ju prikryť ku koncu pečenia alobalom.
      8. Ako spoznáte, či je vianočka hotová? Použite osvedčenú metódu testovania – vpichnite do stredu vianočky špajľu. Von musí vyjsť čistá, neobalená cestom.
      9. Vianočku nechajte úplne vychladnúť. Keby ste ju krájali teplú, mohla by sa zraziť.