use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Závin so špenátom

Jednoduchý závin z kysnutého cesta poteší všetkých milovníkov špenátu. A pokiaľ to nie ste práve vy, môžete na rovnaké cesto použiť napríklad šampiňónovú alebo zeleninovú zmes.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 8 porce
recipe image Závin so špenátom

Prísady

Na cesto:
  • 400 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 3 lyžice Hery maslovej
  • 1 lyžička soli
Na náplň:
  • 350 g čerstvého špenátu
  • 300 g ricotty
  • 100 g parmezánu
  • 2 vajcia
  • štipka muškátového orieška
  • soľ + čierne korenie
Na povrch:
  • 1 vajce
  • sezam

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Sypké suroviny na cesto – droždie, soľ a múku zmiešajte dohromady. Pridajte vlažnú vodu, mlieko a Heru maslovú. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
      2. Pripravte si náplň, tá musí pred pečením vychladnúť. V osolenej vode nechajte spariť čerstvý špenát. Keď sa vám sparí, sceďte ho a vytlačte prebytočnú vodu. Špenát nakrájajte na menšie kúsky.
      3. V mise zmiešajte ricottu, parmezán, vajcia, muškátový oriešok a podľa chuti soľ a čierne korenie. Keď máte zmes hotovú pridajte pokrájaný špenát a znova premiešajte.
      4. Cesto si rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru, na spodnú časť cesta rozprestrite zmes. Zatočte do závinu, potrite rozšľahaným vajcom a posypte na povrchu sezamom.
      5. Závin pečte 35 minút na 180 °C dokiaľ nebude závin zlatý.