Závin so špenátom
Jednoduchý závin z kysnutého cesta poteší všetkých milovníkov špenátu. A pokiaľ to nie ste práve vy, môžete na rovnaké cesto použiť napríklad šampiňónovú alebo zeleninovú zmes.
- Čas prípravy20 minute
- 8 porce
Prísady
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 100 ml vlažnej vody
- 100 ml vlažného mlieka
- 3 lyžice Hery maslovej
- 1 lyžička soli
Na náplň:
- 350 g čerstvého špenátu
- 300 g ricotty
- 100 g parmezánu
- 2 vajcia
- štipka muškátového orieška
- soľ + čierne korenie
Na povrch:
- 1 vajce
- sezam
Príprava
Postup prípravy
- Sypké suroviny na cesto – droždie, soľ a múku zmiešajte dohromady. Pridajte vlažnú vodu, mlieko a Heru maslovú. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Pripravte si náplň, tá musí pred pečením vychladnúť. V osolenej vode nechajte spariť čerstvý špenát. Keď sa vám sparí, sceďte ho a vytlačte prebytočnú vodu. Špenát nakrájajte na menšie kúsky.
- V mise zmiešajte ricottu, parmezán, vajcia, muškátový oriešok a podľa chuti soľ a čierne korenie. Keď máte zmes hotovú pridajte pokrájaný špenát a znova premiešajte.
- Cesto si rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru, na spodnú časť cesta rozprestrite zmes. Zatočte do závinu, potrite rozšľahaným vajcom a posypte na povrchu sezamom.
- Závin pečte 35 minút na 180 °C dokiaľ nebude závin zlatý.