Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zoznam ingrediencií

Na cesto:

  • 5 žĺtkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 35 g holandského kakaa
  • 2 PL rozpusteného a vychladeného rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 100 ml vody (príp. mlieka)
  • 200 g polohrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • vyšľahané bielky so štipkou soli

Na parížsku šľahačku:

  • 300 ml smotany 33 %
  • 20 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g horkej čokolády 70 %

Postup prípravy

Všetko pridávajte a vyšľahávajte postupne podľa poradia vyššie. Pozor na vmiešavanie kakaa. Nesmú sa vytvoriť hrudky. Pekne rozmiešajte, kým pridáte vodu (alebo mlieko). Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu nevymazávajte. Iba na dno dajte papier na pečenie. Či je cesto upečené, skúste špajľou. Ak zostane suchá a ak na nej nie je nalepené cesto, piškóta je hotová. Nechajte vychladnúť. Potom orežte nožom okolo formy a vyklopte. Prerezať môžete až vychladený korpus.

Podľa starých kuchárskych kníh by sa Harlekýn správne nemal rozkrajovať. Ale ja to niekedy robím. Záleží na tom, aký je korpus vysoký. Keď je nízky, tak ho iba zarovnám a rovno po vychladnutí potieram a zdobím. Ak je vyšší, tak ho rozdelím na dve poschodia a medzi nimi potriem parížskou šľahačkou. Tú je však potrebné robiť vždy deň vopred. Priznám sa, že nemám rada etapové pečenie, ale tu by som neriskovala. Parížsku šľahačku robím vždy vopred, aby som nemusela používať žiadne stužovače a mala tak šľahačku pred vyšľahaním pekne vychladenú. Budete potrebovať 2 škatuľky 33 % šľahačky.

Recept na parížsku šľahačku:

300 ml smotany, 20 g kryštálového cukru a 20 g kakaa starostlivo rozmiešajte a priveďte do varu. Po prejdení varom stiahnite zo sporáka, pridajte 30 g horkej čokolády a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Ja pridávam 70 % čokoládu. Kakao aj čokoládu pridajte podľa toho, čo máte radi. Môže byť aj menej kakaa. Krém však nebude taký tmavý. Za občasného miešania nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Potom vložte do chladničky a nechajte vychladiť do druhého dňa. Na druhý deň vyšľahajte najprv zvyšnú bielu vychladenú šľahačku a následne parížsku. Pláty torty potrite a celú pokryte tmavou vyšľahanou šľahačkou a následne ozdobte tak bielou, ako aj tmavou. Na Harlekýn nepatrí ovocie, takže ozdobte nastrúhanou čokoládou alebo inou čokoládovou ozdobou.

Danu z blogu Marzicake navštívte tu.