Cesnakové trojhrančeky
Cesnakové trojhrančeky asi nie sú úplne to pravé na chvíľky romantiky. Ale ako chuťovka k pivu alebo vínu ideálne.
- Čas prípravy30 minute
- 18 porce
Prísady
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 150 ml rozpustenej Hery maslová príchuť
- 500 ml polotučného mlieka
- 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
- štipka cukru
- 2 lyžičky soli
Náplň
- 200 g mäkkej Hery maslová príchuť
- cca 10 – 15 strúčikov cesnaku (podľa sily a chuti)
- 3 lyžičky soli
- Na posypanie: mak, sezamové semienko, rasca
Príprava
Postup prípravy
- Z vlažného mlieka so štipkou cukru, do ktorého ste nadrobili droždie, si pripravte kvások. Nechajte mlieko s droždím stáť na teplom mieste, kde nie je prievan, a čakajte, kým na povrchu nevyskočia bubliny. Kvások je hotový.
- Ideálne je nechať cesto vymiešať v kuchynskom robote. Môžete však miešať aj ručne.
- Obe múky, rozpustenú Heru, kvások a soľ vymiešajte na hladké, nelepivé cesto. Nechajte na teplom mieste, prikryté utierkou, hodinu kysnúť.
- Medzi tým, čo cesto kysne, pripravte náplň. Rozpusťte Heru, ochuťte ju soľou a pridajte do nej prelisované strúčiky cesnaku. Premiešajte a nechajte odstáť.
- Cesto rozdeľte na 4 kúsky. Z každého kúska vyvaľkajte placku dlhú ako plech, v ktorom budete piecť, a širokú asi 20 cm. Placku potrite cesnakovou náplňou. Zaviňte ako roládu. Premiestnite na plech a ostrým nožom nakrájajte na trojuholníčky, ktoré od seba neoddeľujte. Takto pripravte všetky štyri pláty. Keď vám zvýši trochu náplne, nechajte si ju na potretie. Nechajte ešte 40 minút kysnúť prikryté utierkou. Potrite zvyšnou náplňou a posypte tým, čo máte radi.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, zhruba 35 minút.
NÁŠ TIP: v sezóne medvedieho cesnaku pridajte do náplne ešte nasekané listy medvedieho cesnaku.