Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hruškový koláč s dvomi druhmi orechov

  • Čas pečenia
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Hruškový koláč s dvomi druhmi orechov

Prísady

  • 400 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 200 g Hery maslovej
  • 60 ml vody
  • 8 hrušiek
  • 2 citróny
  • 55 g medu
  • 2 lyžice krémového likéru
  • 1 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 vanilkový struk
  • 55 g vlašských orechov (nasekané nahrubo)
  • 55 g lieskových orechov (nasekané nahrubo)
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • kyslá smotana na servírovanie
  • hrozienka podľa chuti
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Z múky, cukru a dobre vychladenej Hery maslovej pripravte posýpku. Postupne pridávajte ľadovú vodu a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte do gule a dajte chladiť.
  2. Do hrnca dajte na mesiačiky nakrájané a očistené hrušky, šťavu z citrónov, cukor, krémový likér, škoricu, zázvor, semienka z vanilkového struku a 125 ml vody. Priveďte do varu a varte, dokiaľ ovocie nezmäkne. Potom nechajte ovocie vychladnúť.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 20 cm. Z cesta oddeľte jednu štvrtinu a dajte späť do chladničky. Zvyšok cesta vyvaľkajte a vyložte ním dno i boky formy. Cesto prepichajte vidličkou a dajte chladiť na 10 – 15 minút. Potom priklopte papierom na pečenie, zaťažte fazuľou a pečte dozlatista cca 20 minút.
  4. Orechy zmiešajte s trstinovým cukrom a lyžicou hladkej múky. Na dno upečeného koláča rozprestrite orechovú zmes a na ňu dajte hruškovú. Kto má rád, môže pridať aj hrozienka.
  5. Rozvaľkajte zvyšnú štvrtinu cesta do výšky 5 mm a nakrájajte z neho 8 pásikov (môžete aj viac, záleží na vás akú chcete mať mriežku). Z pásikov vytvorte na ceste mriežku. Potrite vajcom a pečte 20 – 25 minút.
TIP: Koláč servírujte teplý s kyslou smotanou.