Jablkový závin
Záviny sú taká naša klasika. Tento je z kysnutého cesta a plný samých dobrých vecí!
- Čas prípravy35 minute
- 20 porce
Prísady
Na cesto:
- 125 g Hery maslovej
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- 25 g droždia
- 1 lyžička cukru
- 150 ml mlieka
- 1 vajce (na potretie)
Na náplň:
- 10 jabĺk
- 8 lyžíc kokosu
- 2 hrste nasekaných vlašských orechov
- 2 hrste nasekaných mandlí
- 2 lyžičky škorice
- 6 lyžíc krupicového cukru
Príprava
Postup prípravy
- Ako prvé si pripravte kvások. Zmiešajte 1/3 teplého mlieka, droždie a lyžičku cukru.
- Jablká nakrájajte na malé kocky (kto nechce strácať čas krájaním, tak nastrúhajte).
- Na dosku si dajte múku, urobte do nej jamku, vlejte kvások, dajte nastrúhanú Heru maslovú a zvyšok teplého mlieka. Všetko prepracujte na vláčne cesto. Vypracované cesto bez kysnutia rozdeľte na dva diely.
- Z každého dielu vyvaľkajte obdĺžnik, posypte kokosom, navrstvite na celú plochu nastrúhané jablká, posypte orechmi, škoricou a krupicovým cukrom. Rohy cesta pretiahnite dovnútra a zrolujte.
- Plech si vyložte papierom na pečenie. Závin preneste na plech, prepichajte vidličkou a potrite vajcom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C do zozlatnutia cca 15 minút.