use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mazanec

Klasický veľkonočný mazanec s brusnicami. Odporúčame nešetriť plátkami mandlí na povrchu - stavíme sa totiž, že deti vám ich polku vyzobú ešte pred nakrájaním.
  • 2 ure 10 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 6 porce
recipe image Mazanec

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 80 g rastlinného tuku Hera maslová
  • 2 žĺtky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 25 g droždia
  • 110 ml mlieka alebo smotany
  • 2 – 3 lyžice rumu
  • 2 lyžice brusníc
  • citrónová kôra a šťava z citróna podľa chuti
  • štipka soli
  • 250 – 300 g hladkej múky
  • lúpané plátky mandlí
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Najprv sa zamerajte na kvások, ktorý vytvoríte z vlažného až mierne teplého mlieka (alebo smotany), droždia, 1 lyžičky cukru. Následne zmiešajte tuk, cukor a žĺtky. Pridajte soľ, kôru a šťavu z citróna, brusnice a rum. Do tejto hmoty pomaly a za stáleho miešania prilejte kvások. Nakoniec zapracovávajte hladkú múku. Nechajte v mise kysnúť. Najlepšie až hodinu.
      2. Po vykysnutí ešte raz spracujte na doske a vytvorte bochník. Ten môžete piecť buď len na plechu s papierom na pečenie, alebo papier na pečenie vložte do tortovej formy. To som tohto roku vyskúšala ja. Preto je bochník vyšší a trochu iný než ten, ktorý kúpite v supermarketoch. Tam nájdete aj namiesto brusníc hrozienka. Ale verte, že brusnice nemajú chybu a pozdvihnú chuť bochníka o sto percent vyššie. Kým vložíte do rúry, potrite rozšľahaným vajcom a posypte nasekanými mandľami.
      3. Pečte podľa vašej rúry. Prvých 10 minút na 180 °C a následne 40 minút na 160 – 165 °C. Po upečení vyberte z formy, aby bochník mierne klesol, a trošičku potrite rumom. Nechajte vychladnúť a nakoniec môžete pocukrovať nevlhnúcim práškovým cukrom.