use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Škoricové judáše s vlašskými orechami

Sladšia verzia veľkonočných judášiek, obohatená o vlašské orechy a škoricový cukor.
  • 1 ure 40 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 10 porce
recipe image Škoricové judáše s vlašskými orechami

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g droždia
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť + na vymazanie
  • 2 žĺtky
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • Soľ
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajce na potretie
  • 1 vrecúško škoricového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 50 g nasekaných vlašských orechov

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Z časti vlažného mlieka, lyžičky cukru, droždia a lyžice múky pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vzísť.
      2. Tuk so zvyšným cukrom a žĺtkami rozotrieme do peny. Pridáme vzídený kvások, zvyšnú múku aj mlieko, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
      3. Cesto znovu prehnetieme a necháme ďalších 20 minút na teplom mieste kysnúť.
      4. Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vajce rozšľaháme a cesto ním potrieme. Posypeme ho škoricovým cukrom, hrozienkami a orechami. Stočíme do rolády, pokrájame na plátky hrubé asi 3 cm a rozložíme na vymastený plech.
      5. Necháme ich ešte 15 minút kysnúť. Potom judáše potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 200 °C asi 18 minút. Po upečení ich necháme na kovovej mriežke vychladnúť.