Škoricové judáše s vlašskými orechami
Sladšia verzia veľkonočných judášiek, obohatená o vlašské orechy a škoricový cukor.
- Čas prípravy20 minute
- 10 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 200 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 30 g droždia
- 300 g hladkej múky
- 100 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť + na vymazanie
- 2 žĺtky
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- Soľ
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 vajce na potretie
- 1 vrecúško škoricového cukru
- 50 g hrozienok
- 50 g nasekaných vlašských orechov
Príprava
Postup prípravy
- Z časti vlažného mlieka, lyžičky cukru, droždia a lyžice múky pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vzísť.
- Tuk so zvyšným cukrom a žĺtkami rozotrieme do peny. Pridáme vzídený kvások, zvyšnú múku aj mlieko, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
- Cesto znovu prehnetieme a necháme ďalších 20 minút na teplom mieste kysnúť.
- Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vajce rozšľaháme a cesto ním potrieme. Posypeme ho škoricovým cukrom, hrozienkami a orechami. Stočíme do rolády, pokrájame na plátky hrubé asi 3 cm a rozložíme na vymastený plech.
- Necháme ich ešte 15 minút kysnúť. Potom judáše potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 200 °C asi 18 minút. Po upečení ich necháme na kovovej mriežke vychladnúť.