Odpaľované hniezda
Trocha náročnejší, ale veľmi dobrý a vizuálne efektný dezert nielen pre koledníkov - to sú tieto hniezda z odpaľovaného a oblátkového cesta.
- Čas prípravy1 ure
- 24 porce
Prísady
Odpaľované cesto
- 200 ml vody
- 50 g rastlinného tuku Hera Maslová príchuť
- štipka soli
- štipka cukru
- 400 g hladkej múky
- 10 vajec
Na krém
- 250 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g bielej čokolády
- 100 g kondenzovaného sladeného mlieka
Oblátkové cesto
- 100 g bielkov
- 100 g rastlinného tuku Hera Maslová príchuť
- 100 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 50 g kakaa
Príprava
Postup prípravy
- Korpus sa skladá z dvoch častí – odpaľovaného cesta a oblátkového cesta.
- Vodu s tukom Hera Maslová príchuť, soľou a cukrom priveďte do varu, potom vmiešajte múku a prevarte, kým sa hmota neprestane lepiť na varešku.
- Potom nechajte zľahka vychladnúť a do ešte teplej hmoty postupne vmiešajte celé vajcia.
- Hmotu pomocou vrecúška nastriekajte na vymastený plech do tvaru veterníkov a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
- Hotové vychladnuté veterníky rozkrojte na polovicu a použite ako misku, na ktorú nastriekajte krém podľa chuti. Z jedného veterníku teda vzniknú dve hniezda.
Krém
- Vyšľahajte tuk Hera Maslová príchuť spoločne s kondenzovaným sladeným mliekom.
- Potom zašľahajte rozpustenú bielu čokoládu a nakoniec vmiešajte mleté vlašské orechy.
- Nastriekaný krém potom ozdobte oblátkovým hniezdom.
Oblátkové cesto:
- Všetky suroviny spojte ručnou metličkou do hladkej hmoty a pomocou vrecúška alebo zúbkovanej karty vytvorte na plechu jednotlivé pásy, z ktorých sa vytvoria hniezda. Pečte na 200 °C.
- Potom ešte horúce stočte do veľkosti pripravených korpusov z odpaľovaného cesta s krémom.
- Pruhy, ktoré tvoria jednotlivé hniezda, je vždy pred pečením dobré spojiť na jednom konci do tvaru krátkeho hrebeňa s veľmi dlhými zubami. Stočíte tak vždy jedno kompletné hniezdo.
- Po upečení a vychladnutí hniezda umiestnite na korpusy z odpaľovaného cesta s krémom a dozdobte vajíčkami z marcipánu.