Odpaľované hniezda
Trocha náročnejší, ale veľmi dobrý a vizuálne efektný dezert nielen pre koledníkov - to sú tieto hniezda z odpaľovaného a oblátkového cesta.
Čas prípravy1 ure
24 porce

Prísady
Odpaľované cesto
- 200 ml vody
 - 50 g rastlinného tuku Hera Maslová príchuť
 - štipka soli
 - štipka cukru
 - 400 g hladkej múky
 - 10 vajec
 
Na krém
- 250 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
 - 100 g mletých vlašských orechov
 - 100 g bielej čokolády
 - 100 g kondenzovaného sladeného mlieka
 
Oblátkové cesto
- 100 g bielkov
 - 100 g rastlinného tuku Hera Maslová príchuť
 - 100 g hladkej múky
 - 100 g práškového cukru
 - 50 g kakaa
 
Príprava
Postup prípravy
- Korpus sa skladá z dvoch častí – odpaľovaného cesta a oblátkového cesta.
 - Vodu s tukom Hera Maslová príchuť, soľou a cukrom priveďte do varu, potom vmiešajte múku a prevarte, kým sa hmota neprestane lepiť na varešku.
 - Potom nechajte zľahka vychladnúť a do ešte teplej hmoty postupne vmiešajte celé vajcia.
 - Hmotu pomocou vrecúška nastriekajte na vymastený plech do tvaru veterníkov a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
 - Hotové vychladnuté veterníky rozkrojte na polovicu a použite ako misku, na ktorú nastriekajte krém podľa chuti. Z jedného veterníku teda vzniknú dve hniezda.
 
Krém
- Vyšľahajte tuk Hera Maslová príchuť spoločne s kondenzovaným sladeným mliekom.
 - Potom zašľahajte rozpustenú bielu čokoládu a nakoniec vmiešajte mleté vlašské orechy.
 - Nastriekaný krém potom ozdobte oblátkovým hniezdom.
 
Oblátkové cesto:
- Všetky suroviny spojte ručnou metličkou do hladkej hmoty a pomocou vrecúška alebo zúbkovanej karty vytvorte na plechu jednotlivé pásy, z ktorých sa vytvoria hniezda. Pečte na 200 °C.
 - Potom ešte horúce stočte do veľkosti pripravených korpusov z odpaľovaného cesta s krémom.
 - Pruhy, ktoré tvoria jednotlivé hniezda, je vždy pred pečením dobré spojiť na jednom konci do tvaru krátkeho hrebeňa s veľmi dlhými zubami. Stočíte tak vždy jedno kompletné hniezdo.
 - Po upečení a vychladnutí hniezda umiestnite na korpusy z odpaľovaného cesta s krémom a dozdobte vajíčkami z marcipánu.
 




