Pletenec s tvarohovou a orechovou plnkou
- Čas pečenia1 ure
- 1 porce
Prísady
Cesto
-
1 kocka droždia (42 g)
-
500 ml mlieka
-
220 g práškového cukru
-
1 000 g hladkej múky
-
1 vrecko vanilkového cukru
-
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
-
soľ
-
4 žĺtky
-
220 g Hery
-
1 vajce na potretie
-
práškový cukor na posypanie
Plnka orechová
-
50 g sušeného mlieka
-
100 g krupicového cukru
-
200 g strúhaných vlašských orechov
-
asi 1 lyžica piškótových omrviniek na zahustenie
-
50 g vanilkového cukru
Plnka tvarohová
-
250 g mäkkého tvarohu
-
1 vajce
-
60 g krupicového cukru
-
50 g vanilkového cukru
Príprava
Postup prípravy
-
Droždie rozdrobíme do misky, rozmiešame ho asi so 4 lyžicami vlažného mlieka a lyžičkou cukru.
Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
Múku so zvyšným cukrom preosejeme do misy, pridáme vykysnutý kvások, vanilkový cukor, citrónovú kôru, 1 lyžičku soli, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky.
Všetko čiastočne prehnetieme a nakoniec prilejeme rozpustený tuk.
Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.
-
Medzitým si pripravíme plnky (alebo môžeme dať iba dvojnásobné množstvo jednej z nich).
Orechová: V 100 ml vody rozmiešame sušené mlieko a krupicový cukor a všetko prevaríme.
Do vriacej zmesi prisypeme orechy a za stáleho miešania asi 2 minúty povaríme.
Necháme celkom vychladnúť a podľa potreby zahustíme drvenými piškótami.
Nakoniec ochutíme vanilkovým cukrom.
Tvarohová: Do misky dáme tvaroh, pridáme vajce, krupicový a vanilkový cukor.
Všetko rozmiešame na hladký krém.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na pruh hrubý asi 3 mm.
Jeden plát potrieme tvarohovou plnkou a stočíme do rolády.
Druhý plát potrieme orechovou plnkou a rovnakým spôsobom zvinieme.
Obe rolády rozpolíme.
Vždy dva pramene (jeden s orechovou a druhý s tvarohovou plnkou) stočíme dohromady.
Oba vrkoče položíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
-
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C najprv 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ešte asi 30 minút do zlatista.
Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke a pocukrujeme.