use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Pletenec s tvarohovou a orechovou plnkou

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Pletenec s tvarohovou a orechovou plnkou

Prísady

Cesto
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 500 ml mlieka
  • 220 g práškového cukru
  • 1 000 g hladkej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ
  • 4 žĺtky
  • 220 g Hery
  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie
Plnka orechová
  • 50 g sušeného mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g strúhaných vlašských orechov
  • asi 1 lyžica piškótových omrviniek na zahustenie
  • 50 g vanilkového cukru
Plnka tvarohová
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g vanilkového cukru

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie rozdrobíme do misky, rozmiešame ho asi so 4 lyžicami vlažného mlieka a lyžičkou cukru. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť.
      2. Múku so zvyšným cukrom preosejeme do misy, pridáme vykysnutý kvások, vanilkový cukor, citrónovú kôru, 1 lyžičku soli, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky. Všetko čiastočne prehnetieme a nakoniec prilejeme rozpustený tuk. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.
      3. Medzitým si pripravíme plnky (alebo môžeme dať iba dvojnásobné množstvo jednej z nich). Orechová: V 100 ml vody rozmiešame sušené mlieko a krupicový cukor a všetko prevaríme. Do vriacej zmesi prisypeme orechy a za stáleho miešania asi 2 minúty povaríme. Necháme celkom vychladnúť a podľa potreby zahustíme drvenými piškótami. Nakoniec ochutíme vanilkovým cukrom. Tvarohová: Do misky dáme tvaroh, pridáme vajce, krupicový a vanilkový cukor. Všetko rozmiešame na hladký krém.
      4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na pruh hrubý asi 3 mm. Jeden plát potrieme tvarohovou plnkou a stočíme do rolády. Druhý plát potrieme orechovou plnkou a rovnakým spôsobom zvinieme. Obe rolády rozpolíme. Vždy dva pramene (jeden s orechovou a druhý s tvarohovou plnkou) stočíme dohromady. Oba vrkoče položíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
      5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C najprv 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ešte asi 30 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke a pocukrujeme.