Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Pletenec s tvarohovou a orechovou plnkou

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Pletenec s tvarohovou a orechovou plnkou

Prísady

  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 500 ml mlieka
  • 220 g práškového cukru
  • 1 000 g hladkej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ
  • 4 žĺtky
  • 220 g Hery
  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie
  • 50 g sušeného mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g strúhaných vlašských orechov
  • asi 1 lyžica piškótových omrviniek na zahustenie
  • 50 g vanilkového cukru
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g vanilkového cukru
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Droždie rozdrobíme do misky, rozmiešame ho asi so 4 lyžicami vlažného mlieka a lyžičkou cukru. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Múku so zvyšným cukrom preosejeme do misy, pridáme vykysnutý kvások, vanilkový cukor, citrónovú kôru, 1 lyžičku soli, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky. Všetko čiastočne prehnetieme a nakoniec prilejeme rozpustený tuk. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.
  3. Medzitým si pripravíme plnky (alebo môžeme dať iba dvojnásobné množstvo jednej z nich). Orechová: V 100 ml vody rozmiešame sušené mlieko a krupicový cukor a všetko prevaríme. Do vriacej zmesi prisypeme orechy a za stáleho miešania asi 2 minúty povaríme. Necháme celkom vychladnúť a podľa potreby zahustíme drvenými piškótami. Nakoniec ochutíme vanilkovým cukrom. Tvarohová: Do misky dáme tvaroh, pridáme vajce, krupicový a vanilkový cukor. Všetko rozmiešame na hladký krém.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na pruh hrubý asi 3 mm. Jeden plát potrieme tvarohovou plnkou a stočíme do rolády. Druhý plát potrieme orechovou plnkou a rovnakým spôsobom zvinieme. Obe rolády rozpolíme. Vždy dva pramene (jeden s orechovou a druhý s tvarohovou plnkou) stočíme dohromady. Oba vrkoče položíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C najprv 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ešte asi 30 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke a pocukrujeme.