Martinské rožky s orechovou plnkou
Tieto rožky majú jednu zásadnú chybu - musia sa nechať vykysnúť! A tak si na tú skvelú chuť človek skrátka nejaký čas počká. Ale až sa dočká, stojí to za to.
- Čas prípravy35 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 300 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 bielok
- 20 g krupicového cukru
- 100 ml mlieka
- 250 g Hery
- 25 g droždia
- štipka soli
- žĺtok na potieranie
- 100 g lieskových orieškov
- 150 ml vody
- 20 g sušeného mlieka
- 50 g krupicového cukru
- 50 g nastrúhaných piškót
Príprava
Postup prípravy
- Droždie zmiešajte s cukrom, vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások. Múku preosejte so štipkou soli, zmiešajte s vajcom, kváskom a roztopenou vlažnou Herou a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
- Vodu zmiešajte so sušeným mliekom a cukrom a priveďte do varu. Pridajte oriešky, povarte asi 2 minúty, nechajte vychladnúť a zamiešajte nastrúhané piškóty.
- Cesto rozdeľte na štyri časti a každú rozvaľkajte na guľatý plát s priemerom 30 cm. Nechajte na doske prikryté utierkou.
- Rozvaľkané pláty rozkrájajte na 8 častí a na kraj každej dajte lyžicu náplne. Potom stočte do rožtekov a hotové rozložte na plech. Potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte v chlade 15 minút odležať.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.