Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Taštičky s čerešňovou náplňou

Taštičky s čerešňovou náplňou, po ktorých sa zapráši
Máte doma toľko čerešní, že neviete, čo s nimi? Alebo len hľadáte recept, v ktorom je ukrytá chuť leta? Jeden taký tu pre vás dnes máme. Čerešňové taštičky si vás získajú nielen krásne chrumkavou kôrkou a sladkokyslou náplňou, ale tiež svojou omamnou vôňou. 
 
  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Taštičky s čerešňovou náplňou

Prísady

  • •    100 g hladkej múky
  • •    250 g Hery maslovej
  • •    200 g hladkej múky
  • •    2 žĺtky
  • •    100 ml vody
  • •    1,5 lyžice octu
  • •    štipka soli
  • •    500 g vykôstkovaných čerešní
  • •    2 lyžičky citrónovej šťavy
  • •    1 zarovnaná lyžica kukuričného škrobu
  • •    50 g krupicového cukru
  • •    lyžička vanilkového extraktu
  • •    lyžička čerešňovej pálenky (nemusíte ju pridávať)
  • + vanilkový cukor a 1 bielok
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Najprv si pripravte náplň. Premiešajte čerešne s citrónovou šťavou a v miske zmiešajte kukuričný škrob s 2 lyžicami studenej vody. V hrnci na miernom ohni zahrievajte cukor do rozpustenia, potom zvýšte plameň a bez miešania ho rozohrejte na tmavý karamel. Stlmte plameň a pridajte čerešne, vanilkový extrakt a pálenku. Spočiatku sa čerešne s karamelom nepremiešajú, ale až čerešne pustia šťavu, všetko sa krásne premieša. Keď sa karamel rozpustí, pridajte za stáleho miešania škrobovú zmes. Vzniknutý sirup by mal zostávať na lyžici.  Sirup nechajte vychladnúť a pustite sa do prípravy cesta. Cesto má dve časti. Na prvú časť zmiešajte 100 g hladkej múky a 250 g Hery maslovej. Všetko spracujte na hladkú hmotu a dajte minimálne na hodinu do chladničky. Druhú časť cesta vypracujete zmiešaním 200 g hladkej múky, žĺtkov, vody, octu a štipky soli. Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na hodinu.
  2. Druhú časť cesta rozvaľkajte čo najviac natenko. Do takto rozvaľkaného cesta nakrájajte kúsky hmoty z múky a Hery maslovej. Cesto zabaľte, ako by ste chceli hmotu schovať, a začnite opäť rozvaľkávať. Nezabudnite všetko pred rozvaľkaním podsypávať hladkou múkou.  Po rozvaľkaní cesto opäť zabaľte a to všetko opakujte ešte dvakrát. Cesto nehneťte ani inak nestláčajte.
  3. Keď už sa vám zdá, že je cesto hladké, nakrájajte ho na malé kúsky (asi 5) a nechajte na tanieri v chladničke hodinu odpočívať.
  4. Následne cesto vyvaľkajte a vykrajujte z neho štvorce. Na nich potom nanášajte čerešňovú zmes. Dva protiľahlé rohy priklopte k sebe a boky poriadne zatlačte, nech náplň pri pečení nevytečie. Hotové taštičky potrite bielkom a posypte vanilkovým cukrom. Čerešňové taštičky pečte v rozohriatej rúre na 180 °C približne 25 minút.