Trojuholníčky z medvedieho cesnaku
Hľadáte tip na slané maškrtenie k večernému filmu? Alebo len chcete upiecť niečo dobré pre návštevu? Príprava trojuholníkov z medvedieho cesnaku vám zaberie len pár minút a výsledok bude láska na prvé prehltnutie!
Čas prípravy1 ure
10 porce

Prísady
CESTO
- 100 ml rozpustenej Hery
- 500 ml plnotučného mlieka
- štipka cukru
- 800 g hladkej múky
- 1 kocka droždia (42 g)
- 2 lyžičky soli
NÁPLŇ
- 125 g rozpustenej Hery maslovej
- soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- veľká hrsť listov medvedieho cesnaku
- vajce na potretie
- čokoľvek na posypanie (mak, sezamové semienko, rasca)
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si vytvorte kvások. Vlažné mlieko, cukor a droždie zmiešajte. Nechajte stáť na teplom mieste. Až sa na povrchu vytvoria bubliny z kvásku, môžete pracovať ďalej. Do misy robota dajte všetky suroviny na cesto vrátane kvásku. Vymiešajte nelepivé cesto a dajte ho na hodinu kysnúť do tepla.
- Medzitým si pripravte cesnakovú náplň. Maslovú Heru rozpustite a vmiešajte do nej soľ a prelisovaný cesnak. Medvedí cesnak nasekajte nadrobno a všetko spolu dobre premiešajte.
- Cesto po vykysnutí vyklopte na veľmi jemne pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik. Potrite cesnakovou náplňou, posypte medvedím cesnakom a zamotajte do rolády. Okraje zľahka zastrčte do vnútra, aby náplň zbytočne nevytekala.
- Plech vyložte papierom na pečenie a naň dajte rolády. Teraz nastal čas nakrájať rolády ostrým nožom, šikmo na trojuholníčky. Nemusíte ich od seba oddeľovať. Po upečení sa pekne oddelia samé.
- Všetky štyri rolády potrite rozšľahaným vajcom a posypte tým, čo máte radi – sezamovými semienkami, rascou, makom, hrubou soľou. Fantázii sa medze nekladú! Trojuholníčky pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi pol hodiny a po upečení ich nechajte vychladnúť.
