Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tvarohový koláč s čučoriedkovou omáčkou

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Tvarohový koláč s čučoriedkovou omáčkou

Prísady

  • 200 g hladkej múky
  • 125 g studenej Hery maslovej
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica studenej vody
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 500 g krémového syra izbovej teploty
  • 155 g krupicového cukru
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 5 ks vajec
  • 125 ml smotany
  • 250 g čučoriedok
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžice vody
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Najprv si pripravte cesto na korpus. Múku dajte do misy so štipkou soli a pridajte studenú Heru maslovú nakrájanú na kocky – keď sa obalí múkou, rýchlo ju spracujte rukami. Ku koncu pridajte cukor a premiešajte. Uprostred zmesi urobte jamku, dajte do nej žĺtok a vodu a pomocou noža alebo prstov zapracujte. Rukami cesto prepracujte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 1 hodinu.
  2. Na mierne pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto do kruhu s hrúbkou 2 až 3 cm, počítajte s pár centimetrami na okraj. Plát vložte do formy vymastenej Herou maslovou a jemne zatlačte do drážok, potom odrežte prebytočné okraje. Dno prepichajte vidličkou a nechajte 20 až 30 minút chladiť v chladničke.
  3. Rúru rozohrejte na 200 °C. Na korpus položte papier na pečenie a nasypte naň fazuľu. Fazuľu použite, aby vám koláč nevybehol. Formu položte na plech a pečte v strednej časti rúry asi 12 minút do zlatista. Odstráňte záťaž a pečte ešte asi 10 minút. Nechajte vychladiť.
  4. Teplotu v rúre znížte na 160 °C a pripravte si náplň. Vyšľahajte smotanový syr, cukor a citrónovú kôru. Pridajte citrónovú šťavu a múku. Za stáleho šľahania pridávajte postupne vajcia (jedno po druhom) a smotanu. Vyšľahajte hladký krém.
  5. Vyberte si zmes na korpus z chladničky a vytvarujte v guľatej forme, nalejte smotanový krém. Umiestnite na plech a pečte v rúre asi 70 minút. Vypnite a nechajte v rúre 2 hodiny, alebo dokiaľ úplne nevychladne, zabránite tak vzniku prasklín. Koláč nechajte cez noc v chladničke stuhnúť. Čučoriedky, vodu a cukor dajte do kastrólika a uvarte. Ak sa vám bude zdať, že je vody málo, pokojne trochu prilejte. Nechajte zvariť. Hotovým rozvarom prelejte jednotlivé porcie.