Aj keď sa Vaša domáca cukráreň pýši tými najmodernejšími kuchynskými výdobytkami, môže byť všetka Vaša snaha márna, ak nezačnete ako všetci veľkí majstri svojho oboru – pekne od piky. Našťastie je tu Hera, ktorá má pre Vás vždy dobrú radu. Takže pozorne čítajte, zúrivo zapisujte a potom už len bezstarostne popustite uzdu svojej fantázie. Koniec bude totiž božsky sladký!
Múka - pre ešte kyprejšie cupcakes
Hladkou bielou múkou neskazíte nikdy nič. Je to stálica, ktorá (takmer) vždy odvedie svoju prácu veľmi dobre. Ale je tu ešte jedno kúzlo – tortová múka. Na rozdiel od zahraničných susedov si ju žiaľ v Čechách nemôžete kúpiť v každom supermarkete. Na druhú stranu si ju doma zvládnete namiešať behom chvíľky! A rovno ju urobte do zásoby. Okamžite si ju totiž zamilujete.
Tortová múka:
50 gramov hladkej bielej (aspoň 2x preosiatej) múky zmiešajte so 14 gramami kukuričného škrobu. Ešte raz preosejte a uschovajte do vzduchotesnej nádoby. Výborne sa hodí napríklad pre Red Velvet cupcakes.
Jedlá sóda - prečo vlastne sóda?
Nečaká Vás hodina chémie, nebojte. Stačí si osvojiť jednoduchú poučku – pokiaľ recept žiada lyžičku kypriaceho prášku do pečiva a súčasťou cesta je zároveň kyslá zložka (napr. cmar, citrón či jogurt), nahraďte pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva práve sódou. Sódu môžete na studenom a tmavom mieste skladovať až rok. Oproti tomu kypriaci prášok by Vám nemal ležať v poličke dlhšie ako 3 mesiace.
Cukor - osviežte svoje cupcakes vždy novou chuťou
Krupicový cukor je základ všetkého! Majte ale po ruke pripravené aj iné druhy cukrov. Nebojte sa s nimi experimentovať, uvidíte, že si ich špecifickú chuť zamilujete. Vyskúšajte napríklad tmavý trstinový cukor. Korpusom Vašich cupcakes prepožičia hlbokú karamelovú a zemitú príchuť.
Soľ - aj sladkú chuť je potreba vyvážiť
Aj keď sa soľ používa predovšetkým pre slanú kuchyňu, nesmie chýbať ani v sladkých cupcakes. Chute je potreba vyvážiť, aby bol výsledok dokonalý. Ak teda recept žiada soľ, neváhajte a soľte! Štedrejší potom môžete byť pri výrobe slaného karamelu alebo poliev z tmavej čokolády. Štipka hrubozrnnej soli im totiž dodá ten pravý šmrnc. Potom už sa len pripravte na otázky hostí, prečo je práve tento cupcake tak neodolateľne dobrý.
Mlieko - fantázii sa medze nekladú
Ak sa rozhodnete použiť mlieko, zmierte sa s drobným prehreškom proti štíhlej línii. Áno, môžete samozrejme použiť odtučnený variant, ale my prisaháme na to plnotučné! Vyšší obsah tuku sa postará nielen o lepšiu konzistenciu cesta Vašich korpusov, ale aj o vynikajúcu chuť a dostatočnú vláčnosť. Tá pravá zábava však prichádza s experimentovaním. Skúste pre zmenu použiť mlieko mandľové, sójové, ovsené alebo kokosové. S rovnakým receptom a trochou fantázie tak zakaždým prekvapíte novou chuťou.
A nezabudnite. Vaše cupcakes nebudú nikdy dokonalé, ak sa o ne nepodelíte!