use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Sviatok sv. Valentína budí každopádne veľký rozruch.

Nech už stojíte na akejkoľvek strane brehu, skúste ho využiť ako ďalšiu skvelú príležitosť na pečenie a vykúzlite tak svojim najbližším úsmev na perách.

A nezabudnite, že oslavy svätého Valentína nie sú len pre zamilované páry. Popozývajte svojich priateľov a rodinu a vykúzlite pre nich sladké prekvapenie.

Pozbierali sme pre vás tie najzamilovanejšie recepty a zaručujeme, že ak aspoň jeden z nich vyskúšate, túto tradíciu si zamilujete.

A pretože si špeciálne momenty žiadajú výnimočné dezerty, vyskúšajte toto skvelé tiramisu. Pre nás to bola láska na prvý pohľad!

 

Valentínske tiramisu

Na ovocie:

600 – 700 g zmesi lesného ovocia (môže byť aj mrazené)
4 lyžice kryštálového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
1 hrnčeka vína Marsala, alebo iného dezertného červeného vína

Na krém:

3 žĺtky
75 g kryštálového cukru
1 lyžica vína Marsala, alebo iného dezertného červeného vína
380 g mascarpone
360 ml vychladenej smotany

Na dokončenie:

36 cukrárskych piškót
3 lyžice jemného trstinového cukru na poprášenie
jedlé kvety na ozdobu

Najprv si pripravte ovocie. V prípade, že používate čerstvé ovocie, očistite ho a dajte do keramickej misy. Pridajte cukor (množstvo upravte podľa kyslosti ovocia), citrónovú šťavu a dezertné víno. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny alebo ideálne cez noc. Ovocie pustí šťavu, ktorú budete potrebovať na navlhčenie piškót.

Na krém vyšľahajte v antikorovej miske žĺtky spolu s cukrom a dajte na vodný kúpeľ. Pokračujte v šľahaní zhruba 5 minút alebo kým nie je zmes veľmi teplá (nesmie byť však vriaca – vaječná zmes nesmie prejsť varom). Potom pridajte víno a šľahajte ešte ďalšiu 1 minútu. Odstráňte misku z tepla a prudko ju schlaďte v ľadovej vode. Len čo je zmes studená, zašľahajte mascarpone.

V ďalšej antikorovej miske vyšľahajte smotanu dotuha a potom ju zľahka primiešajte do zmesi s mascarpone.

Servírovaciu misu vyložte cukrárskymi piškótami. Na ne rozprestrite asi 1 zmesi marinovaného ovocia spolu s asi 1 šťavy. Uistite sa, že je vrstva rovnomerná a piškóty sú jemne mokré, nie príliš presiaknuté. Pokračujte treťou vrstvou a na ovocie rozprestrite asi 1 pripraveného krému. Celý proces skladania ešte raz zopakujte. Dajte do chladničky a nechajte vychladiť aspoň 2 hodiny alebo cez noc.

Pred podávaním posypte povrch tiramisu trstinovým cukrom a ozdobte jedlými kvetmi.

Tip: Pokiaľ chcete, aby malo tiramisu viac vrstiev, prispôsobte tomu servírovaciu misu.

 

Dobrú chuť a pamätajte! Láska a jedlo spolu súvisia odnepamäti a na Valentína to platí dvojnásobne!