Nech už stojíte na akejkoľvek strane brehu, skúste ho využiť ako ďalšiu skvelú príležitosť na pečenie a vykúzlite tak svojim najbližším úsmev na perách.
A nezabudnite, že oslavy svätého Valentína nie sú len pre zamilované páry. Popozývajte svojich priateľov a rodinu a vykúzlite pre nich sladké prekvapenie.
Pozbierali sme pre vás tie najzamilovanejšie recepty a zaručujeme, že ak aspoň jeden z nich vyskúšate, túto tradíciu si zamilujete.
A pretože si špeciálne momenty žiadajú výnimočné dezerty, vyskúšajte toto skvelé tiramisu. Pre nás to bola láska na prvý pohľad!
Valentínske tiramisu
Na ovocie:
600 – 700 g zmesi lesného ovocia (môže byť aj mrazené)
4 lyžice kryštálového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
1 hrnčeka vína Marsala, alebo iného dezertného červeného vína
Na krém:
3 žĺtky
75 g kryštálového cukru
1 lyžica vína Marsala, alebo iného dezertného červeného vína
380 g mascarpone
360 ml vychladenej smotany
Na dokončenie:
36 cukrárskych piškót
3 lyžice jemného trstinového cukru na poprášenie
jedlé kvety na ozdobu
Najprv si pripravte ovocie. V prípade, že používate čerstvé ovocie, očistite ho a dajte do keramickej misy. Pridajte cukor (množstvo upravte podľa kyslosti ovocia), citrónovú šťavu a dezertné víno. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny alebo ideálne cez noc. Ovocie pustí šťavu, ktorú budete potrebovať na navlhčenie piškót.
Na krém vyšľahajte v antikorovej miske žĺtky spolu s cukrom a dajte na vodný kúpeľ. Pokračujte v šľahaní zhruba 5 minút alebo kým nie je zmes veľmi teplá (nesmie byť však vriaca – vaječná zmes nesmie prejsť varom). Potom pridajte víno a šľahajte ešte ďalšiu 1 minútu. Odstráňte misku z tepla a prudko ju schlaďte v ľadovej vode. Len čo je zmes studená, zašľahajte mascarpone.
V ďalšej antikorovej miske vyšľahajte smotanu dotuha a potom ju zľahka primiešajte do zmesi s mascarpone.
Servírovaciu misu vyložte cukrárskymi piškótami. Na ne rozprestrite asi 1 zmesi marinovaného ovocia spolu s asi 1 šťavy. Uistite sa, že je vrstva rovnomerná a piškóty sú jemne mokré, nie príliš presiaknuté. Pokračujte treťou vrstvou a na ovocie rozprestrite asi 1 pripraveného krému. Celý proces skladania ešte raz zopakujte. Dajte do chladničky a nechajte vychladiť aspoň 2 hodiny alebo cez noc.
Pred podávaním posypte povrch tiramisu trstinovým cukrom a ozdobte jedlými kvetmi.
Tip: Pokiaľ chcete, aby malo tiramisu viac vrstiev, prispôsobte tomu servírovaciu misu.
Dobrú chuť a pamätajte! Láska a jedlo spolu súvisia odnepamäti a na Valentína to platí dvojnásobne!