Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zoznam ingrediencií

  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 ČL cukru
  • štipka soli
  • 60 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 2 žĺtky
  • 4 zarovnané PL kryštálového cukru
  • 500 – 550 g hladkej múky
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilkový cukor
  • brusnice, mandle, namleté oriešky – pistácie
  • rozšľahané vajíčko na potretie

Postup prípravy

Mlieko zahrejte na vlažnú teplotu a ingrediencie (kocku droždia, 1 lyžičku cukru a štipku soli) rozpusťte. Potom pridajte a nechajte rozpustiť Heru. Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým si na chvíľku namočte brusnice do 2 lyžíc rumu. Pozor, aby neboli veľmi vysušené. Pri kúpe by mali byť mäkké. Po vychladnutí pridajte brusnice aj s rumom a 4 lyžice cukru rozmiešané s 2 žĺtkami. Potom zapracovávajte postupne 500 – 550 g hladkej múky. Múku neuvádzam presne, pretože pri spracovávaní na doske môžete podľa konzistencie cesta potrebovať aj viac. Nechajte kysnúť v mise 10 minút pri izbovej teplote.

Cesto rozdeľte na 2 časti. Z jedného vyvaľkajte 17 guliek o niečo väčších, než sú bonbóny Rafaelo. Z každej guľky vytvarujte malú placku a naplňte podľa chuti tvarohom, brusnicami, lekvárom alebo marmeládou. Vytvarujte späť na guľky tak, aby náplň nevytekala von. Plech pokryte papierom na pečenie, na ktorý poukladajte guľky do tvaru stromu tak, aby sa náplne nepravidelne striedali. To aby si každý mohol odtrhnúť tú svoju buchtičku, ktorá bude vlastne vianočným tajomstvom. Možno tak deti naučíte jesť všetky náplne. Nakoniec potrite rozšľahaným vajíčkom, ozdobte podľa vašej fantázie a môžete aj posypať mletými orieškami či mandľami. Pečte v rúre predhriatej na 165 °C dozlatista.

Zatiaľ čo sa vám pečie vianočný strom, spracujte ručne druhú časť cesta na úplne jednoduchú vianočku, ktorú môžete vyrobiť aj s vaším malým detským pomocníkom. Cesto rozdeľte na 5 rovnakých častí a na jednu menšiu. Z každej vyvaľkajte 20 cm dlhé valčeky. Prvé 3 zapleťte do vrkoča. Ďalšie 2 iba zapleťte do seba a položte na vrkoč. Posledný, slabší diel zatočte a položte na vrchol. Potrite tiež rozšľahaným vajcom a posypte nasekanými mandľami a brusnicami. Pečte podľa rúry na 165 °C dozlatista. Upečenie vyskúšajte vpichom špajle. Nesmie byť polepená od cesta. Obe vianočné pochúťky nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a pocukrujte práškovým cukrom.

Danu z blogu Marzicake navštívte tu.