Prestrite stôl v záhrade alebo na balkóne a prekvapte svojich najmilších niektorými z našich skvelých receptov. Na svoje si prídu milovníci slaného aj sladkého.
My sme sa zamilovali do skvelého Jablčného koláča, ktorý tak trošku pripomína všetkými milovanú štrúdľu. Vyskúšajte ho a stane sa stálicou vo vašej domácej kuchárke! A pokiaľ sa vám stále cnie po lete a prázdninách, osviežte si pamäť a koláč servírujte s kopčekom obľúbenej zmrzliny.
Jablčný koláč
Topping
65 g hladkej múky
55 g hnedého cukru
¾ lyžičky mletej škorice
štipka soli
40 g studeného rastlinného tuku Hera Maslová nakrájaného na malé kúsky
50 g opražených a nahrubo nasekaných orieškov (môžete použiť mandle, lieskové oriešky, vlašské alebo pekanové orechy)
Cesto
130 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
¼ lyžičky soli
55 g rastlinného tuku Hera Maslová
100 g krupicového cukru
1 veľké vajíčko
½ lyžičky vanilkového extraktu
80 ml mlieka
2 veľké pevné jablká (nám sa osvedčil typ Granny Smith), olúpané a nakrájané na tenké plátky
Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu alebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Maslovou a vysypte troškou múky.
Pripravte si topping. Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, škoricu a soľ. Studenú Heru Maslovú rýchlo spracujte s múčnou zmesou do konzistencie, ktorá pripomína posýpku. Nakoniec vmiešajte nasekané oriešky a dajte bokom.
Na koláč zmiešajte vo veľkej mise múku, prášok do pečiva a soľ.
V ďalšej mise, alebo priamo v nádobe elektrického mixéra vyšľahajte Heru Maslovú dohladka. Pridajte krupicový cukor a šľahajte, kým nie je zmes nadýchaná. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkú zmes.
Do takto pripravenej zmesi pridávajte múčnu zmes (postupne v troch dávkach) a takisto mlieko (postupne v dvoch dávkach). Cesto neprepracujte, ale uistite sa, že v ňom nezostali žiadne hrudky.
Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte ho a poukladajte naň nakrájané jablká. Nakoniec celý koláč bohato posypte pripraveným toppingom.
Pečte približne 45 – 50 minút, alebo kým špajľa nevyjde z cesta suchá.
Upečený koláč vyberte z rúry na chladiacu mriežku.
Koláč môžete servírovať ako teplý, a to najlepšie sa zmrzlinou, alebo studený.
Dobrú chuť!