Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Veľkonočný mazanec: Vláčny a nadýchaný aj na druhý deň

Na žiadnom stole by počas Veľkej noci nemal chýbať mazanec. Ako ho však upiecť tak, aby nebol na druhý deň suchý a tvrdý? Prezradíme vám recept, s ktorým veľkonočný mazanec zostane vláčny aj ďalší deň po upečení.
  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Veľkonočný mazanec: Vláčny a nadýchaný aj na druhý deň

Prísady

  • 1 kg hladkej múky
  • soľ
  • 2 kocky droždia
  • 20 dag kryštálového cukru
  • vlažné mlieko podľa potreby
  • 1 vanilínový cukor
  • 20 dag rozohriateho rastlinného tuku Hera
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • hrozienka
  • rum
  • mandle
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Múku dajte do misy, posypte soľou a zamiešajte. Uprostred urobte jamku, do ktorej vložíte rozdrobené droždie. To následne posypte trochou cukru, zalejte vlažným mliekom a počkajte, kým nevykysne kvások.
  2. Hneď ako uprostred vznikne krásny kvások, pridajte zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozohriatu vlažnú Heru, žĺtky a citrónovú kôru. Nakoniec prisypte hrozienka namočené v rume a zarobte cesto, ktoré musí ísť tzv. od varešky aj od misy – nesmie byť príliš riedke ani príliš tuhé. Cesto pred kysnutím poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a dajte do tepla kysnúť.
  3. Hneď ako cesto vykysne, rozdeľte ho na 4 diely. Utvorte bochníky a nechajte ich na plechu pokrytom papierom na pečenie ešte raz kysnúť. Pred vložením do rúry potrite bochníky vajíčkom, posypte mandľami a pečte v rúre dozlatista pri 180 °C cca 40 minút.
  4. Pred rozkrojením nechajte mazanec vychladnúť a potom ho uchovávajte pod vlhkou utierkou, aby zostal krásne vláčny. Dobrú chuť!