Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Croissant

  • Čas pečenia15 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Croissant

Prísady

  • Na cesto:
  • - 350 ml vlažného mlieka
  • - 50 g kryštálového cukru
  • - 14 g sušeného droždia (2 balíčky)
  • - 600 g hladkej múky
  • - 250 g Hery maslovej
  • - ½ lyžice soli
  • - 1 vajce (na potretie)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Zmiešajte mlieko s cukrom a droždím a na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások. Hotový kvások zmiešajte s múkou, soľou a vypracujte hladké cesto. Cesto preložte na pomúčenú dosku a za občasného prisypávania múky hneťte rukami. Cesto by malo byť hladké a trochu lepivé. Hotové cesto nechajte cca 2 hodiny pod utierkou vykysnúť.  Medzitým na papier na pečenie položte Heru maslovú a prikryte ďalším papierom. Pomocou valčeka vytvorte štvorec s rozmermi cca 20 x 20 cm a dajte ho vychladiť.
  2. Po uplynulom čase cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru štvorca (30 x 30 cm). Do stredu položte štvorec rozvaľkanej Hery maslovej, položte ho našikmo a okraje cesta preložte cez Heru maslovú do tvaru obálky – Hera maslová nebude vôbec vidieť. Rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Obdĺžnik na trikrát poskladajte a následne preložte na polovicu, vznikne vám kocka. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky vychladiť na hodinu. Po hodine cesto opäť rozvaľkajte a znova poskladajte a dajte do chladničky. Toto opakujte ešte dvakrát.
  3. Keď uplynie posledná hodina chladenia, rozdeľte cesto na dve polovice a každú vyvaľkajte do tvaru úzkeho obdĺžnika. Tieto obdĺžniky rozkrájajte na dlhé úzke trojuholníky. A môžete začať zamotávať. Motajte od širšej strany k špičke. Z tejto dávky cesta by vám malo vyjsť cca 20 mini croissantov. Hotové croissanty pokladajte na vopred vymastený plech, zakryte ich a nechajte ešte cca hodinu kysnúť. Pred pečením ešte potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca 15 minút.