Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Holandský jablkový koláč

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Holandský jablkový koláč

Prísady

  • 200 g studenej Hery maslovej
  • 300 g hladkej múky
  • 125 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 75 g hrozienok
  • 40 g vlašských orechov
  • 1 kg jabĺk
  • 25 g kryštálového cukru
  • 5 g škorice
  • 15 g strúhanky
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Preosejte múku, soľ a práškový cukor do veľkej misy. Pridajte Heru maslovú rozkrájanú na malé kúsky a žĺtok. Všetko zmiešajte dohromady a vypracujte pevné kompaktné cesto, ktoré potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke. Dajte hrozienka do misky a zalejte vlažnou vodou, nechajte ich takto cca 10 minút. Potom ich preceďte a usušte. Orechy nasekajte nahrubo. Olúpte jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na tenké mesiačiky. Zmiešajte jablká s orechmi, hrozienkami, kryštálovým cukrom a škoricou. 2/3 cesta vtlačte do guľatej formy (s priemerom 25 cm) vyloženej papierom na pečenie. Okraje koláča by mali dosahovať cca do polovice výšky okrajov formy. Cesto posypte strúhankou a potom do formy na cesto dajte jablkovú zmes. Zo zvyšnej 1/3 cesta vytvorte guľôčky, z nich vytvarujte valčeky a tie poklaďte na povrch koláča. Môžete pokladať do mriežky či vytvoriť rôzne obrazce. Cesto opatrne roztlačte vždy tak, aby vznikli cca 1 cm široké pruhy cesta. Pečte v predhriatej rúre cca 35 – 45 minút. Nechajte koláč ešte 10 – 15 minút vo forme a potom odstráňte okraj formy na pečenie.
  2. Varianty: Môžete pridať nasekaný sušený zázvor alebo sušené brusnice. Vlašské orechy môžete nahradiť pistáciami, mandľami alebo pekanovými orechmi.
TIP: Potrite cesto rozmiešaným vajcom tesne pred pečením, dodá to cestu krásny lesk. Namiesto strúhanky môžete použiť 2 – 3 lyžice pudingového prášku.