Makové minizáviny s višňami
Višne a mak. Kto objavil túto kombináciu, má u nás bod, pretože je skrátka vynikajúca!
- Čas prípravy35 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 250 g hladkej múky
- 125 ml smotany
- 1 žĺtok
- 2 lyžice oleja
- štipka soli
- 1 bielok na potretie
- hladká múka na posypanie
- 300 g višní
- 200 g makovej náplne vo vrecúšku
- práškový cukor na posypanie
Príprava
Postup prípravy
- Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, na cesto pridáme žĺtok, olej, smotanu a všetko rukami dobre prepracujeme na hladké nelepivé cesto.
- Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote 30 minút odpočinúť.
- Makovú náplň dáme do misky, prilejeme 100 ml vody, premiešame a necháme 20 minút naboptnať.
- Čerstvé višne očistíme a opláchneme, ak ide o kompót, necháme ich odkvapkať v kuchynskom site.
- Dosku na cesto poprášime múkou a cesto na ňom rozváľame na tenký plát s rozmermi 50 × 40 cm, ktorý pozdĺžne rozpolíme.
- Stred každého pruhu cesta potrieme makovou náplňou a rozložíme višne.
- Okraje cesta potrieme rozšľahaným bielkom a stočíme do závinu.
- Oba záviny prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a po celom povrchu ich potrieme zvyšným bielkom.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 °C asi 30 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke, posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kúsky.