use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Makové minizáviny s višňami

Višne a mak. Kto objavil túto kombináciu, má u nás bod, pretože je skrátka vynikajúca!
  • 1 ure 35 minute
  • Čas prípravy35 minute
  • 12 porce
recipe image Makové minizáviny s višňami

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 250 g hladkej múky
  • 125 ml smotany
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice oleja
  • štipka soli
  • 1 bielok na potretie
  • hladká múka na posypanie
  • 300 g višní
  • 200 g makovej náplne vo vrecúšku
  • práškový cukor na posypanie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, na cesto pridáme žĺtok, olej, smotanu a všetko rukami dobre prepracujeme na hladké nelepivé cesto.
      2. Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote 30 minút odpočinúť.
      3. Makovú náplň dáme do misky, prilejeme 100 ml vody, premiešame a necháme 20 minút naboptnať.
      4. Čerstvé višne očistíme a opláchneme, ak ide o kompót, necháme ich odkvapkať v kuchynskom site.
      5. Dosku na cesto poprášime múkou a cesto na ňom rozváľame na tenký plát s rozmermi 50 × 40 cm, ktorý pozdĺžne rozpolíme.
      6. Stred každého pruhu cesta potrieme makovou náplňou a rozložíme višne.
      7. Okraje cesta potrieme rozšľahaným bielkom a stočíme do závinu.
      8. Oba záviny prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a po celom povrchu ich potrieme zvyšným bielkom.
      9. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 °C asi 30 minút.
      10. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke, posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kúsky.