Mazurský koláč s orechmi
Poznáte Mazurský koláč? Tento veľkonočný koláč pochádza z Poľska, je jednoduchý a keď si dáte záležať so zdobením, bude naozaj na zožratie.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Cesto
- 1/2 pohára cukru (125 g)
- 1 pohár hladkej múky (170 g)
- 1 a 1/2 pohára mletých orechov (180 g)
- 1 kocka rastlinného tuku Hera
- 1 vajce
- 1 lyžica kyslej smotany
Poleva:
- 3/5 Hery (150 g)
- 3/4 pohára práškového cukru (150 g)
- 3/4 pohára odstredeného mlieka (75 g)
- 2 lyžice vody
- mandle a kandizované čerešne na ozdobu
Príprava
Postup prípravy
- Dajte Heru, mleté orechy, cukor, jedno vajce a kyslú smotanu do misy. Všetko premiešajte pomocou mixéra.
- Dajte cesto na pomúčený stôl a rýchlo ho prepracujte. Zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút v chladničke.
- Vyvaľkajte vychladnuté cesto a dajte ho do formy (s rozmermi 22 x 27 cm). Poprepichujte cesto vidličkou a pečte asi 20 minút na 180 stupňov.
- Pripravte krém. Rozpustite Heru, pridajte cukor, vodu a sušené mlieko. Miešajte, kým všetko nebude držat pohromade a hmota nebude mať tuhú, hladkú konzistenciu.
- Dajte ešte teplý krém na koláč. Chvíľku nechajte odstáť.
- Ozdobte mazurský koláč, ako sa vám páči, orieškami, sušeným ovocím alebo kandizovaným ovocím.