use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Orechové košíčky

Vynikajúce a krehké pečivo s karamelom, čokoládou a orechmi.
  • 2 ure
  • Čas prípravy1 ure
  • 25 porce
recipe image Orechové košíčky

Prísady

Na košíčky:
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g najemno pomletých lieskových orechov alebo mandlí
  • 200 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
Na náplň:
  • 250 g krupicového cukru
  • 120 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 120 g smotany na šľahanie
  • ½ ČL soli
Na čokoládovú polevu:
  • 150 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa
  • 150 g smotany na šľahanie
  • Na ozdobu: lieskové oriešky alebo mandle – celé aj nasekané

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Pripravte si suroviny na košíčky. Hera musí byť vychladená. Čo najrýchlejšie uhneťte nelepivé cesto. Pracujete rýchlo, aby sa cesto príliš nezahrialo. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu až dve odpočinúť do chladničky. Potom cesto vytiahnite, oddeľujte z neho kúsky a tými naplňte košíčky. Pečte v rúre vyhriatej na 150 °C zhruba pol hodiny. Košíčky chytia jemne zlatú farbu.
      2. Nechajte trochu vychladnúť a vyklopte z formičiek. Potom nechajte vychladnúť úplne. Pripravte si karamel. Tretinu cukru nasypte do antikorového hrnca, ktorý zahrievate na stredne zahriatej platni. Keď sa cukor začne rozpúšťať, pridajte ďalšiu tretinu cukru. Opäť čakajte, kým sa cukor nerozpustí, a pridajte zvyšok cukru. Celý čas priebežne miešajte. Bude to trvať tak dlho, kým cukor nezíska karamelovú farbu. Hrniec zložte z platne a primiešajte Heru. Keď sa vám začnú robiť hrudky, vráťte hrniec na chvíľu na platňu a miešajte, kým nevytvoríte hladkú zmes bez hrudiek. Vypnite platňu a po malých dávkach prilievajte do karamelu smotanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tým získa zaujímavú chuť. Miešajte a nechajte pomaly trošičku vychladnúť.
      3. Karamel nalejte do košíčkov a nechajte ho vychladnúť úplne. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. V hrnci priveďte do varu smotanu. Odstavte z platne a nalámte do nej čokoládu. Nechajte stáť päť minút a potom vyšľahajte metličkou. Touto horkou čokoládou zalejte karamel v orechových košíčkoch. Vrch ozdobte lieskovým orieškom, mandľou alebo nasekanými orechmi.
      4. Nechajte úplne vychladnúť. Košíčky krásne skrehnú a koláčik je absolútne dokonalý.