use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Šatôčky z kysnutého cesta plnené jablkami

To sú ale raňajky! Šťavnaté šatôčky z kysnutého cesta, po ktorých sa len zapráši.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 12 porce
recipe image Šatôčky z kysnutého cesta plnené jablkami

Prísady

Na cesto:
  • - 100 g Hery maslovej
  • - 500 ml hladkej múky
  • - 1 žĺtky
  • - 20 g droždia
  • - 250 ml mlieka
  • - 1 ČL soli
  • - 100 g krupicového cukru
  • - 1 vajce na potretie
Na náplň:
  • - 6 jabĺk
  • - 2 lyžice vody
  • - ½ lyžičky škorice
  • - 1 plátok Hery maslovej
  • - trstinový cukor podľa chuti
  • - vanilkový cukor
  • - mleté orechy, hrozienka podľa chuti

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Z droždia, lyžičky cukru, časti vlažného mlieka si pripravte kvások. Heru maslovú roztopte. Do misy dajte múku premiešanú so soľou a žĺtkami, kvások a vlažné mlieko. Suroviny čiastočne premiešajte, a nakoniec pridajte vlažnú roztopenú Heru maslovú a vypracujte cesto. Nechajte na teplom mieste kysnúť, počas kysnutia aspoň dvakrát prepracujte.
      2. Jablká olúpte a nastrúhajte, do väčšej panvice dajte jablká a pridajte približne 2 lyžice vody, oslaďte trstinovým a vanilkovým cukrom, pridajte škoricu a plátok Hery maslovej. Jablká poduste do mäkka, do vyvarenia všetkej tekutiny (asi 20 minút). Podľa chuti pridajte orechy a hrozienka.
      3. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 5 mm a rozkrájajte na štvorce 8 × 8 cm. Naplňte jablkovou náplňou a preložte, aby vznikla kapsa. Okraje kapsy môžete ešte stlačiť vidličkou. Opatrne preneste na plech a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 minút dozlatista.