Šatôčky z kysnutého cesta plnené jablkami
To sú ale raňajky! Šťavnaté šatôčky z kysnutého cesta, po ktorých sa len zapráši.
- Čas prípravy40 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- - 100 g Hery maslovej
- - 500 ml hladkej múky
- - 1 žĺtky
- - 20 g droždia
- - 250 ml mlieka
- - 1 ČL soli
- - 100 g krupicového cukru
- - 1 vajce na potretie
Na náplň:
- - 6 jabĺk
- - 2 lyžice vody
- - ½ lyžičky škorice
- - 1 plátok Hery maslovej
- - trstinový cukor podľa chuti
- - vanilkový cukor
- - mleté orechy, hrozienka podľa chuti
Príprava
Postup prípravy
- Z droždia, lyžičky cukru, časti vlažného mlieka si pripravte kvások. Heru maslovú roztopte. Do misy dajte múku premiešanú so soľou a žĺtkami, kvások a vlažné mlieko. Suroviny čiastočne premiešajte, a nakoniec pridajte vlažnú roztopenú Heru maslovú a vypracujte cesto. Nechajte na teplom mieste kysnúť, počas kysnutia aspoň dvakrát prepracujte.
- Jablká olúpte a nastrúhajte, do väčšej panvice dajte jablká a pridajte približne 2 lyžice vody, oslaďte trstinovým a vanilkovým cukrom, pridajte škoricu a plátok Hery maslovej. Jablká poduste do mäkka, do vyvarenia všetkej tekutiny (asi 20 minút). Podľa chuti pridajte orechy a hrozienka.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 5 mm a rozkrájajte na štvorce 8 × 8 cm. Naplňte jablkovou náplňou a preložte, aby vznikla kapsa. Okraje kapsy môžete ešte stlačiť vidličkou. Opatrne preneste na plech a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 minút dozlatista.