Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom
Kvet, ktorý ocenia nielen ženy. Briošková ruža je skvelým pohostením pre návštevy, alebo príjemným "zobnutím" kedykoľvek počas dňa.
- Čas prípravy30 minute
- 4 porce
Prísady
- 10 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždia
- 300 ml vlažného mlieka
- 500 g múky
- 1 čajová lyžička soli
- 80 g rozpustenej Hery
- 1 žĺtok (M)
- 1 vajce (S) na rozšľahanie
Plnka
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- 100 g šunky
- 50 g nastrúhaného syra
- 1 zväzok pažítky
- 2 čajové lyžičky horčice
- 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa slanosti šunky)
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 polievkové lyžice kyslej smotany
Príprava
- Zmiešajte kvasnice s 50 ml vlažného mlieka a trochou krupicového cukru. Nechajte niekoľko minút nakysnúť.
- V stredne veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Uprostred urobte jamku a nalejte do nej 250 ml mlieka, rozpustenú Heru, žĺtok a pripravený kvások.
- Mieste, kým nebude cesto pekne premiešané a nezačne sa odlepovať od stien.
- Na jemne pomúčenom povrchu mieste ďalších 10 – 15 minút. Zakryte a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 – 50 minút.
- Medzitým si pripravte plnku. Nakrájajte šunku a vajcia na malé kúsky, nasekajte pažítku a nastrúhajte syr. Zmiešajte všetky suroviny v mise.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 – 2 mm a povykrajujte z neho kolieska s priemerom 6 cm. Doprostred dajte čajovú lyžičku plnky, prehnite napoly a pritlačte okraje k sebe. Znovu preložte napoly a pritlačte len na spodnom okraji. Tak vytvoríte „okvetné plátky ruže“.
- Vymastite 28 cm koláčovú formu Herou a poukladajte do nej „okvetné plátky“ od okraja smerom do stredu formy.
- Jemne potrite rozšľahaným vajcom a nechajte ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
- Rozohrejte rúru na 175 °C.
- Znovu potrite vajcom a pečte asi 35 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu.