use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom

Kvet, ktorý ocenia nielen ženy. Briošková ruža je skvelým pohostením pre návštevy, alebo príjemným "zobnutím" kedykoľvek počas dňa.
  • 2 ure 30 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 4 porce
recipe image Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom

Prísady

  • 10 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 500 g múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 80 g rozpustenej Hery
  • 1 žĺtok (M)
  • 1 vajce (S) na rozšľahanie
Plnka
  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • 100 g šunky
  • 50 g nastrúhaného syra
  • 1 zväzok pažítky
  • 2 čajové lyžičky horčice
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa slanosti šunky)
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 4 polievkové lyžice kyslej smotany

      Príprava

      1. Zmiešajte kvasnice s 50 ml vlažného mlieka a trochou krupicového cukru. Nechajte niekoľko minút nakysnúť.
      2. V stredne veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Uprostred urobte jamku a nalejte do nej 250 ml mlieka, rozpustenú Heru, žĺtok a pripravený kvások.
      3. Mieste, kým nebude cesto pekne premiešané a nezačne sa odlepovať od stien.
      4. Na jemne pomúčenom povrchu mieste ďalších 10 – 15 minút. Zakryte a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 – 50 minút.
      5. Medzitým si pripravte plnku. Nakrájajte šunku a vajcia na malé kúsky, nasekajte pažítku a nastrúhajte syr. Zmiešajte všetky suroviny v mise.
      6. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 – 2 mm a povykrajujte z neho kolieska s priemerom 6 cm. Doprostred dajte čajovú lyžičku plnky, prehnite napoly a pritlačte okraje k sebe. Znovu preložte napoly a pritlačte len na spodnom okraji. Tak vytvoríte „okvetné plátky ruže“.
      7. Vymastite 28 cm koláčovú formu Herou a poukladajte do nej „okvetné plátky“ od okraja smerom do stredu formy.
      8. Jemne potrite rozšľahaným vajcom a nechajte ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
      9. Rozohrejte rúru na 175 °C.
      10. Znovu potrite vajcom a pečte asi 35 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu.