Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom
Čas pečenia35 minute
Čas prípravy1 ure 0 minute
4 porce

Prísady
- 10 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždia
- 300 ml vlažného mlieka
- 500 g múky
- 1 čajová lyžička soli
- 80 g rozpustenej Hery
- 1 žĺtok (M)
- 1 vajce (S) na rozšľahanie
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- 100 g šunky
- 50 g nastrúhaného syra
- 1 zväzok pažítky
- 2 čajové lyžičky horčice
- 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa slanosti šunky)
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 polievkové lyžice kyslej smotany
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Príprava
- Zmiešajte kvasnice s 50 ml vlažného mlieka a trochou krupicového cukru. Nechajte niekoľko minút nakysnúť.
- V stredne veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Uprostred urobte jamku a nalejte do nej 250 ml mlieka, rozpustenú Heru, žĺtok a pripravený kvások.
- Mieste, kým nebude cesto pekne premiešané a nezačne sa odlepovať od stien.
- Na jemne pomúčenom povrchu mieste ďalších 10 – 15 minút. Zakryte a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 – 50 minút.
- Medzitým si pripravte plnku. Nakrájajte šunku a vajcia na malé kúsky, nasekajte pažítku a nastrúhajte syr. Zmiešajte všetky suroviny v mise.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 – 2 mm a povykrajujte z neho kolieska s priemerom 6 cm. Doprostred dajte čajovú lyžičku plnky, prehnite napoly a pritlačte okraje k sebe. Znovu preložte napoly a pritlačte len na spodnom okraji. Tak vytvoríte „okvetné plátky ruže“.
- Vymastite 28 cm koláčovú formu Herou a poukladajte do nej „okvetné plátky“ od okraja smerom do stredu formy.
- Jemne potrite rozšľahaným vajcom a nechajte ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
- Rozohrejte rúru na 175 °C.
- Znovu potrite vajcom a pečte asi 35 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu.