Slimáky so škoricou a citrónovou polevou
Čas pečenia1 ure
1 porce

Prísady
Na cesto:
-
- 250 ml plnotučného mlieka
-
- 100 g Hery maslovej
-
- 1 vajce
-
- 500 g hladkej múky
-
- 50 g trstinového cukru
-
- vrecko vanilkového cukru
-
- štipka soli
-
- 20 g droždia (1/2 kocky)
Na náplň:
-
- 1/4 lyžičky kardamómu
-
- 2 lyžice krupicového cukru
-
- 2 škoricové cukry
-
- 80 g mäkkej Hery maslovej
Na potretie:
-
- 1 žĺtok
-
- lyžica mlieka
Na polevu:
-
- 1 lyžica citrónovej šťavy
-
- 1 lyžica horúcej vody
-
- 100 g práškového cukru
Príprava
Postup prípravy
-
Pripravte si kvások. Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte doň droždie. Nechajte pár minút na teplom mieste vykysnúť.
-
Do múky primiešajte cukor a štipku soli. Prilejte roztopenú Heru maslovú a vyklepnite vajce. Pridajte kvások a vypracujte mäkké cesto. Cesto nechajte v mise kysnúť pod utierkou. Bude to trvať cca hodinu.
-
Medzitým si pripravte škoricovú náplň. Heru maslovú roztopte, vmiešajte do nej kardamóm, cukor a škoricový cukor.
-
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Rozvaľkajte polovicu cesta do tvaru obdĺžnika, ktorý má dlhšiu stranu širokú 25 cm. Potrite polovicou škoricovej náplne. Z cesta krájajte pruhy široké 2 cm, dlhé 25 cm. Každý pruh začnite z oboch strán k sebe rolovať. Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 – 20 min.