use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tarte tatin

Klasický francúzsky jablkový koláč, ktorý je tak trochu hore nohami. A sakra dobrý, samozrejme.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy25 minute
  • 12 porce
recipe image Tarte tatin

Prísady

Suroviny na cesto
  • 150 g hladkej múky
  • 140 g Hery maslová príchuť
  • štipka soli
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 2 – 3 lyžice ľadovej vody
Suroviny na náplň
  • 1200 g letných jabĺčok
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 g Hery maslová príchuť

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Najprv si pripravte cesto. Vychladenú Heru zmiešajte so zvyšnými surovinami. Ideálne bude, keď cesto prepracujete v robote, aby ste ho príliš neohriali. Až sa nebude cesto lepiť, dajte ho do misky a nechajte hodinu vychladiť v chladničke.
      2. Medzitým si pripravte jablká. Jablká olúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na osminky. Dajte jablká do misy a posypte ich asi 50 g cukru. Premiešajte.
      3. Rúru si predhrejte na 190 °C. Formu s priemerom asi 23 až 25 cm si dôkladne vymažte časťou pripravenej Hery. Jej dno posypte ďalšími 50 g cukru. Na cukor naukladajte presladené jablká. Posypte zvyšným cukrom.
      4. Vychladené cesto rozvaľkajte na priemer formy a prikryte ním jablká vo forme. Cesto poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para. Pečte asi 50 minút. Ihneď po upečení vyklopte na tanier.
      5. Podávajte teplé alebo studené. Výborným doplnkom ku koláču je vanilková zmrzlina a šľahačka.
      Náš tip: Jablká môžete nakrájať aj na drobné kocky alebo tenké plátky a do formy ich dať vo viacerých vrstvách, ktoré budete posypávať cukrom. Vyskúšajte, čo vám bude najviac vyhovovať.