use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tekvicový koláč

Tekvica, kam sa človek pozrie! Áno, aj v tomto koláči je jej požehnane.Vyskúšate?
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Tekvicový koláč

Prísady

Na cesto:
  • 250 g celozrnnej múky
  • 100 g Hery maslovej
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
Na náplň:
  • 500 g tekvice zbavenej jadrovníkov
  • 150 g Hery maslovej
  • 100 g hnedého cukru
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • štipka mletého nového korenia
  • štipka škorice

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku preosejte s práškovým cukrom, pridajte mäkkú Heru maslovú, vajce, cca 2 lyžice vody a štipku soli. Zo zmesi vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte v chlade asi 30 minút odležať.
      2. Medzitým tekvicu olúpte, nakrájajte na kúsky a pečte v rúre asi 30 minút pečte na 180 °C. Upečenú tekvicu rozmixujte s cukrom, rozohriatou Herou maslovou, muškátovým orieškom a korením.
      3. Odležané cesto rozvaľkajte na guľatý plát hrubý asi 5 mm, vyložte ním koláčovú formu s priemerom asi 28 cm a vytvorte cca 2 cm vysoký okraj. Na cesto vo forme položte (zhúžvaný) papier na pečenie a naň dajte strukoviny (napr. fazuľu), aby sa cesto nevydúvalo. Cesto pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút.
      4. Na horúci predpečený korpus rozotrite tekvicovú náplň a dopečte pri 200 °C ďalších asi 10 minút. Koláč dozdobte orechmi.

      https://www.youtube.com/watch?v=vXMvEgOZZ4c