Tekvicový koláč
Tekvica, kam sa človek pozrie! Áno, aj v tomto koláči je jej požehnane.Vyskúšate?
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 250 g celozrnnej múky
- 100 g Hery maslovej
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Na náplň:
- 500 g tekvice zbavenej jadrovníkov
- 150 g Hery maslovej
- 100 g hnedého cukru
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- štipka mletého nového korenia
- štipka škorice
Príprava
Postup prípravy
- Múku preosejte s práškovým cukrom, pridajte mäkkú Heru maslovú, vajce, cca 2 lyžice vody a štipku soli. Zo zmesi vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte v chlade asi 30 minút odležať.
- Medzitým tekvicu olúpte, nakrájajte na kúsky a pečte v rúre asi 30 minút pečte na 180 °C. Upečenú tekvicu rozmixujte s cukrom, rozohriatou Herou maslovou, muškátovým orieškom a korením.
- Odležané cesto rozvaľkajte na guľatý plát hrubý asi 5 mm, vyložte ním koláčovú formu s priemerom asi 28 cm a vytvorte cca 2 cm vysoký okraj. Na cesto vo forme položte (zhúžvaný) papier na pečenie a naň dajte strukoviny (napr. fazuľu), aby sa cesto nevydúvalo. Cesto pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút.
- Na horúci predpečený korpus rozotrite tekvicovú náplň a dopečte pri 200 °C ďalších asi 10 minút. Koláč dozdobte orechmi.