Veľkonočné judáše – tradičné a neskutočne dobré
Veľká noc a judáše k sebe skrátka patria. Existuje azda niečo lepšie než vôňa čerstvého pečiva? Nie, a preto sme si pre vás prichystali recept na tradičné judáše, ktoré sú krásne nadýchané a vnútri vláčne. Upečte ich vinšovníkom alebo pokojne len sami sebe!
- Čas pečenia1 ure
- 1 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 150 ml mlieka
- 40 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 100 g rastlinného tuku Hera
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- 50 g hrubej múky
- štipka soli
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica hrozienok
- 1 vajce na potretie
Príprava
Postup prípravy
- Do trochy vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, 2 lyžice hladkej múky a všetko rozmiešajte. Kvások nechajte na teplom mieste vzísť.
- Zmäknutú Heru so zvyšným cukrom a žĺtky a vajcia rozmiešajte v mise do peny. Pridajte vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, preosiatu hladkú aj hrubú múku, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Zo všetkých prísad vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom cesto znovu prehneťte a nechajte ešte 20 minút na teplom mieste kysnúť.
- Cesto nakrájajte na kúsky a rozvaľkajte na dlhé tenké valčeky, ktoré stočíte podľa vlastnej fantázie. Dozdobte ich hrozienkami, rozložte na plech a nechajte ešte 15 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vajcia rozšľahajte a judáše ním potrite. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte veľkonočné judáše na kovovej mriežke vychladnúť. Aby boli ešte lepšie, môžete ich potrieť aj medom. Potom ich už stačí nachystať na tanier pre vinšovníkov a nasať tú úžasnú vôňu.