Zapečené hrušky s Gorgonzolou
Syr a ovocie patria k sebe. Aj keď v koláči je táto kombinácia možno trochu nevšedná. Vyskúšajte tento recept na hrušky s gorgonzolou a goudou a uvidíte, čo na to vaše chuťové poháriky.
- Čas prípravy20 minute
- 8 porce
Prísady
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g Hery maslovej
- 1 žĺtok
- cca 25 – 50 ml studenej vody
- 1 lyžičky soli
Na náplň:
- 3 vajcia
- 200 g smotany na varenie
- 150 g Gouda
- 4 menšie hrušky
- 250 g gorgonzola
- jeden strúčik cesnaku
- hrsť vlašských orechov
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava
Postup prípravy
- Cesto si pripravte pár hodín vopred a nechajte odpočívať v chladničke.
- Všetky suroviny na cesto, okrem vody, vypracovávajte rukou na pracovnej doske. Pridajte tretinu vody a vyskúšajte, či bude množstvo stačiť. Ak nie, pridajte viac vody. Cesto musí byť nelepivé, vláčne a mäkké.
- Hrušky pozdĺžne rozkrojte a odstráňte jadrovník.
- Cesto rozvaľkajte a dajte do zapekacej formy s vyšším okrajom. Rozmiešajte vajcia, smotanu s nastrúhanou goudou. Potom pridajte nastrúhanú gorgonzolu, vlašské orechy, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Do formy rozmiestnite hrušky a zalejte zmesou.
- Pečte v predhriatej rúre na 200 °C cca 40 minút.