Žemle so smaženou cibuľkou
Žemle so smaženou cibuľkou: to pravé nielen k burgeru
Chystáte sa na prípravu domácich burgerov, ale neviete, akú k nim použiť žemľu? Kupované nechajte pre iných, upečte si vlastné! Chrumkavé, nadýchané a so smaženou cibuľkou vnútri!
Chystáte sa na prípravu domácich burgerov, ale neviete, akú k nim použiť žemľu? Kupované nechajte pre iných, upečte si vlastné! Chrumkavé, nadýchané a so smaženou cibuľkou vnútri!
Čas pečenia1 ure
1 porce

Prísady
Zoznam ingrediencií
- 500 g hladkej múky
- 21 g droždia
- 0,5 lyžičky cukru
- štipka soli
- 60 g Hery maslovej
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 cibule
- olej na smaženie
Príprava
Postup prípravy
- Najskôr pripravte kvások: V mištičke rozmiešajte droždie s cukrom, posypte lyžicou múky a prilejte 100 ml mlieka. Zmes rozmiešajte a dajte na 10 minút odpočinúť na teplé miesto, kým nevzíde kvások. Medzi tým, ako kvások kysne, osmažte dozlatista najemno nakrájanú cibuľku.
- K hotovému kvásku pridajte Heru maslovú, zvyšok mlieka, múku a soľ. Vypracujte nelepivé cesto, prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte v mise 45 minút kysnúť pri izbovej teplote.
- Nachystajte si plech vyložený papierom na pečenie. Vyklopte cesto z misy a zapracujte doň smaženú cibuľku. Vyvaľkajte valec a rozdeľte ho na štyri časti. Každú časť potom znovu vyvaľkajte do valca a znovu rozdeľte na štyri časti, z ktorých vytvarujte pravidelné žemle. Ako na to?
- Stačí si v ruke vyrobiť guľku, roztlačiť ju a kraje zahnúť doprostred. Hotové žemle naskladajte spojom dole na plech a nechajte ich ešte 20 minút kysnúť. Po nakysnutí ich dajte do rúry a pečte ich na 180 °C cca 15 minút, kým nebude ich povrch zlatistý a chrumkavý.
