Čučoriedkové cupcakes s jogurtom
Cupcakes s lahodným jogurtovým krémom a netradičným vzhľadom, ktorý im dodávajú rozmixované čučoriedky priamo v ceste.
Čas prípravy40 minute
12 porce

Prísady
Cesto:
- 113 g Hera maslová príchuť
- 130 g krupicového cukru
- 3 vajcia
- 60 ml mlieka
- 195 g hladkej múky
- štipka soli
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- citrónová kôra z jedného citróna
- 100 g čučoriedok ideálne mrazených kvôli farbe
Krém jogurtový:
- 350 g krupicového cukru
- 125 ml vody
- 3 bielka
- 400 g plnotučného jogurtu
Na ozdobu:
- lesné ovocie
- opražené plátky mandlí
Príprava
Postup
- Predhrejeme si rúru na 175 °C. Rastlinný tuk Hera maslová vyšľaháme spolu s cukrom do hladkej, nadýchanej peny. Pridáme postupne vajcia a všetko dôkladne vyšľaháme. Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a citrónovou kôrou do vyšľahanej zmesi. Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach. Vždy začíname a končíme suchou zmesou.
- Čučoriedky rozmixujeme a jemne vmiešame do hotového cesta. Hladké cesto rovnomerne rozdelíme do muffinového plechu, vyloženého papierovými košíčkami. Pečieme 17-20 minút.
Krém:
- Odmeriame si 250 g cukru a pripravíme si rozvar. V kastróliku prevaríme cukor s vodou. Varíme tak dlho, pokiaľ nám nezačne cez očko „bublinkovať“ (očko si vytvoríme z drôtiku a fúkame ako do bublifuku, keď sa tvoria bubliny, je rozvar hotový). Medzitým si vyšľaháme bielka so zvyšným cukrom do tuhého snehu. Potom znížime rýchlosť mixéru a ešte horúci rozvar pomaly zašľahávame do snehu. Dôkladne vyšľaháme a necháme hmotu vychladnúť. Nakoniec do vychladnutej hmoty ľahko vmiešame jogurt.
- Vychladnutý jogurtový krém nanášame pomocou lyžice na upečené cupcakes. Vršok dozdobíme lesnými plodmi, plátkami opražených mandlí. Nakoniec zľahka posypeme práškovým cukrom.
