use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Moravské koláče

Tieto klasické moravské koláče sa doslova rozplývajú na jazyku. Napečte ich na raňajky alebo k popoludňajšej káve.
  • 2 ure 10 minute
  • Čas prípravy35 minute
  • 30 porce
recipe image Moravské koláče

Prísady

Na cesto:
  • 30 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 110 g krupicového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 4 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • 100 g rastlinného tuku Hera
  • vajcia na potretie
  • 50 g rastlinného tuku Hera
Na náplň:
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g hrubej múky
  • 150 g slivkového lekváru
  • 1 PL slivovice
  • štipka mletej škorice
  • 300 g mäkkého tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL vanilkového pudingu
  • kôra z 1 citróna

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie rozmiešajte s polovicou vlažného mlieka, lyžicou cukru a lyžicou múky. Kvások nechajte na teplom mieste vykysnúť. Zvyšný cukor, preosiatu hladkú múku, žĺtky, vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z dobre umytého citróna, štipku nastrúhaného muškátového orieška, zvyšné vlažné mlieko a vykysnutý kvások čiastočne premiešajte a potom pridajte rozpustenú vlažnú Heru. Vypracujte vláčne redšie cesto, ktoré nechajte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom ho zľahka prepracujte a nechajte znovu 30 minút kysnúť.
      2. Medzitým si pripravte náplne. Lekvárovú náplň získajte zmiešaním lekváru so slivovicou a štipkou mletej škorice. Zmiešaním tvarohu s cukrom, vanilkovým cukrom, vanilkovým pudingom a nastrúhanou citrónovou kôrou si pripravte tvarohovú náplň.
      3. Po vykysnutí cesto rozdeľte približne na 30 dielikov a každý naplňte lyžicou tvarohovej náplne. Koláče zabaľte a utvorte malé bochníky, ktoré rozložíte na vymastený plech dostatočne ďaleko od seba. Nechajte ich 20 minút odpočinúť. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a do stredu každého koláčika urobte malú jamku, ktorú naplňte lekvárom.
      4. Nakoniec ich posypte posýpkou a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Koláče pečte asi 15 minút. Po upečení ich nechajte na drôtenej podložke vychladnúť.