Moravské koláče
Tieto klasické moravské koláče sa doslova rozplývajú na jazyku. Napečte ich na raňajky alebo k popoludňajšej káve.
- Čas prípravy35 minute
- 30 porce
Prísady
Na cesto:
- 30 g droždia
- 200 ml mlieka
- 110 g krupicového cukru
- 400 g hladkej múky
- 4 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 100 g rastlinného tuku Hera
- vajcia na potretie
- 50 g rastlinného tuku Hera
Na náplň:
- 50 g krupicového cukru
- 70 g hrubej múky
- 150 g slivkového lekváru
- 1 PL slivovice
- štipka mletej škorice
- 300 g mäkkého tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL vanilkového pudingu
- kôra z 1 citróna
Príprava
Postup prípravy
- Droždie rozmiešajte s polovicou vlažného mlieka, lyžicou cukru a lyžicou múky. Kvások nechajte na teplom mieste vykysnúť. Zvyšný cukor, preosiatu hladkú múku, žĺtky, vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z dobre umytého citróna, štipku nastrúhaného muškátového orieška, zvyšné vlažné mlieko a vykysnutý kvások čiastočne premiešajte a potom pridajte rozpustenú vlažnú Heru. Vypracujte vláčne redšie cesto, ktoré nechajte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom ho zľahka prepracujte a nechajte znovu 30 minút kysnúť.
- Medzitým si pripravte náplne. Lekvárovú náplň získajte zmiešaním lekváru so slivovicou a štipkou mletej škorice. Zmiešaním tvarohu s cukrom, vanilkovým cukrom, vanilkovým pudingom a nastrúhanou citrónovou kôrou si pripravte tvarohovú náplň.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte približne na 30 dielikov a každý naplňte lyžicou tvarohovej náplne. Koláče zabaľte a utvorte malé bochníky, ktoré rozložíte na vymastený plech dostatočne ďaleko od seba. Nechajte ich 20 minút odpočinúť. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a do stredu každého koláčika urobte malú jamku, ktorú naplňte lekvárom.
- Nakoniec ich posypte posýpkou a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Koláče pečte asi 15 minút. Po upečení ich nechajte na drôtenej podložke vychladnúť.